Česko má nedostatek škol. Politici se nedokáží shodnout, kdo je má zaplatit

Umělé navyšování počtu dětí ve třídách nebo provizorní třída z družiny. Tak se řeší zatím přetlak dětí v Praze a okolí. Počet zájemců o místa ve školách a školkách se ale má zvyšovat i v budoucnu. "Je velký silný trend se do Prahy stěhovat. Praze neustále narůstá počet obyvatel," dodává starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

"Když nemáme odborné učebny v základních školách, tak nám to vzdělání opravdu degraduje a úroveň nám klesá," stěžuje si pak radní pro školství hl. m. Prahy Antonín Klecanda (STAN). Problém se ještě prohloubil s příchodem uprchlíků z Ukrajiny. Proto starostové společně s radním Klecandou chystají 141 projektů za 27 miliard korun.

"Šestadvacet škol má nyní stavební povolení. Když budou finance tak můžeme začít některé okamžitě, jiné do půl roku, roku začít stavět," tvrdí dále Klecanda.

[chooze:article;value:498983]

Jenže podle ministerstva financí není finanční situace městských částí tak špatná, jak samy tvrdí. "Poukazujeme na značné celkové zůstatky. Obcím po očistění od dluhu zbývá 260 miliard korun, v případě krajů je to přes 45 miliard korun," vysvětluje mluvčí ministerstva Filip Běhal. Pražané ale oponují, že velkou část peněz spolkne také výstavba metra D.

Městu chybí peníze i kvůli tomu, že zhruba každý 12 člověk žijící v Praze tady nemá trvalý pobyt a tudíž platí daně jinde. Podle dat Českého statistického úřadu v Praze žilo v roce 2021 více než jeden milion tři sta tisíc lidí, z toho více než 100 tisíc ale mělo trvalý pobyt v jiném kraji.

Kapacita škol a školek netrápí ale jen Pražany. Nedostatek míst ve třídách hlásí i Ostrava či Brno. Nového ministra školství tak čeká nelehký úkol. Svolat už kvůli tomu měl poradní tým.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.