Česko má novou památku na seznamu UNESCO. Dostal se na něj Žatec

[chooze:gallery;value:33300]

​"Jde o 17. zápis České republiky na tento prestižní seznam, zároveň je to ale vůbec poprvé, co byla zapsána chmelařská oblast. I to svědčí o výjimečnosti, na kterou můžeme být právem hrdí," oznámil v tiskové zprávě starosta Žatce Radim Laibl (ANO).

O zápis město usilovalo už od roku 2007. Před čtyřmi lety ještě neuspělo, nyní se mu to na druhý pokus podařilo. 

[chooze:article;value:512014]

"Že se vše povedlo dotáhnout do úspěšného konce, za to si zaslouží obrovské díky a pochvalu všichni, kdo se na přípravě nominačních dokumentů podíleli. Vážím si jejich práce a nasazení, chci jim poděkovat jménem celého Žatce," poznamenal starosta.

Pondělní rozhodnutí potěšilo i předsedu Steering group, tedy přípravného výboru, Jaroslava Špičku.

"Dnešní zápis statku Žatce a krajiny žateckého chmele na Seznam světového dědictví UNESCO je významným uznáním naší kultury, historie a odkazu," prohlásil. "Toto ocenění je nejen pro nás, ale pro všechny hrdé Žatečany, kteří s hrdostí sdílejí toto kulturní dědictví. Děkuji vám všem za podporu a věřím, že tento zápis přinese nové příležitosti pro rozvoj a propagaci naší oblasti. Děkuji za možnost být u celého procesu od samého začátku až po dnešní den," dodal.

[chooze:article;value:515863]

"Jsem nesmírně potěšen, že se tuto nominaci podařilo zapsat na Seznam světového dědictví, neboť pěstování chmele, našeho zeleného zlata, je neodmyslitelně spjato s českou kulturou. Věřím, že nová památka světového dědictví přinese této lokalitě nejen potvrzení jejich výjimečných hodnot, ale i impuls k dalšímu rozvoji, lepší ochranu a posílení spolupráce na poli památkové péče, turistického ruchu či propagace," řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Zapsaná památka se skládá ze dvou částí. První je krajina s chmelnicemi a vesnicemi Trnovany a Stekník včetně stejnojmenného zámku. Druhou historické centrum Žatce spolu s jeho průmyslovou čtvrtí z 19. století, ve které je největší koncentrace staveb spojených se zpracováním a obchodováním chmele, informovalo v tiskové zprávě ministerstvo kultury.

Česká pivní kultura patří na seznam UNESCO, žádají pivaři. Shání podporu (7/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.