Česko má novou rekordmanku. Ženě naměřili 8,6 promile, z nemocnice odešla

Měla jen jednoprocentní šanci, že vyvázne živá. O velkém štěstí proto může mluvit žena, ke které v noci vyjížděli záchranáři do jednoho z barů na Uherskohradišťsku. Od třech promile alkoholu v krvi se mluví o těžké otravě, u pacientky jich bylo zjištěno 8,6.

"Náš zkušený lékař, který je v praxi už několik desítek let, uvedl, že se s něčím podobným nikdy nesetkal. Za něho se skutečně jedná o rekord," říká pro TN.cz mluvčí záchranky Zlínského kraje Gabriela Netopilová Sluštíková.

[chooze:article;value:505662]

​"Pacientku jsme transportovali do nemocnice v Uherském hradišti a byla převezena na ARO. Když tam naši záchranáři vyrazili později kvůli dalšímu případu, na ARU už nebyla, probrala se a její stav zlepšil," dodává Sluštíková.

Podle mluvčí Uherskohradišťské nemocnice Lucie Sedláčkové se alkoholová rekordmanka ve zdravotnickém zařízení příliš neohřála. "Jakmile se probrala, ihned podepsala negativní revers a odešla," říká.

[chooze:article;value:531650]

​Psychiatr Karel Nešpor připomíná, že smrtelné mohou být mnohem nižší dávky alkoholu než zmiňovaných 8,6 procent. "Zemřít mohou například podnapilí, kteří vdechnou zvratky, utrpí úraz či havarují, pokud usednou za volant," upozorňuje Nešpor.

"Už od čtyř promile je obrovské riziko zástavy dechového centra v prodloužené míše. Velkou roli hraje i genetika, dědičnost či tolerance alkoholu," vysvětluje psychiatr.

"Nechci nikomu křivdit, ale troufám si tvrdit, že si ta dáma toleranci na alkohol nějakou dobu budovala. Ženy jsou ale vůči alkoholu obecně zranitelnější. Znamená to například podstatně větší riziko rakoviny prsu i při nějakých menších dávkách, jako jsou dvě deci vína,“ dodává odborník. Alkoholové rekordmance proto doporučuje vyšetření na mamografu.

Alkohol s nejasným původem je zase v kurzu. Roste strach z další metanolové aféry (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.