Česko má před zimou dostatečné zásoby plynu a elektřiny, ujistil premiér Fiala

Český statistický úřad (ČSÚ) bude nově poskytovat data o průměrných cenách energií skutečně placených domácnostmi a firmami. "Ukázalo se, že některé typy vykazování cen, se kterými nebyl v klidných dobách problém, v těch turbulentních časech neodrážejí dobře realitu," řekl v pondělí na tiskové konferenci předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Upřesnil, že existuje velký rozdíl v tom, co se občanům nabízí a co skutečně platí za elektřinu a plyn. "Tato situace vedla k tomu, že mezinárodní srovnání cen energií, které publikuje pravidelně například Eurostat, bylo z hlediska České republiky velmi nepřesné," dodal Fiala s tím, že po zjištění této skutečnosti svolal setkání se zástupci největších dodavatelů energií, ČSÚ a také Energetického regulačního úřadu.

[chooze:article;value:523495]

​Smyslem schůzky bylo dle Fialy poskytování objektivních a realitu odrážejících dat Eurostatu. Doplnil, že energetici nyní tyto ceny dodávají a od příštího roku se tak bude dít i na základě legislativní úpravy.  

Podle premiéra Fialy se již dříve ozývali dodavatelé energií s tím, že nabídkové ceny neodpovídají tomu, co skutečně lidé platí. "Je potřeba vědět, co skutečně lidé platí a jak jsme na tom v mezinárodním srovnání," uvedl Fiala. Domácnosti v prvním pololetí roku 2023 platily průměrně v nejběžnějších odběrových pásmech za elektřinu 7 607 korun za MWh, v případě plynu pak 2 696 korun za MWh.

Premiér dále řekl, že situace v celé Evropě je z hlediska energií lepší, než byla v minulém roce. Česko má dle jeho slov dostatečné zásoby plynu a elektřiny na celou zimu. 

[chooze:article;value:523399]

"Zjišťujeme skutečně placené ceny. Promítá se do toho celé spektrum zákazníků těchto prodejců, samozřejmě i starší s nějakými zafixovanými cenami i ti, kteří mají nové smlouvy. Skutečně je to průměr za celý segment, který vlastně ty dané společnosti mají," řekl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

​Po upravení metodiky se změnilo umístění Česka v rámci Evropské unie z hlediska cen energie za první polovinu letošního roku. "U plynu jsme byli čtvrtí nejdražší. V té nové metodice jsme zhruba někde na průměru, lehce nižší, ale zhruba to odpovídá průměru Evropské unie. Jsme zhruba desátí nejlevnější," vysvětlil Rojíček. U elektrické energie mělo Česko sedmé nejnižší ceny, do statistiky je promítnutý úsporný tarif.

Čeští statistici budou nadále kromě realizovaných cen sledovat i nabídkové ceny. "Konzultovali jsme to celou dobu s Eurostatem, ten metodiku akceptoval. Budeme zasílat vzápětí ta data, měla by se objevit s malým odstupem v jejich databázích," dodal Rojíček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.