Česko má problém s alkoholismem. K závislosti se blíží 1,5 milionu lidí

Na alkohol narazíte úplně všude. Při procházce městem, na oslavě, v obchodech nebo na čerpacích stanicích. Závislost na této droze podle odborníků může získat snadno každý z nás.

"Jestliže dítě vidí v rodině, že se ten alkohol pije, tak to považuje za normální a začne pít," uvedl lékař Lubomír Nečas. "Lidé v naší populaci mají ve zvyku popíjet prakticky při jakékoliv příležitosti. Ať se jedná o svatby, pohřby, svátky, narozeniny, promoce," sdělil psycholog Jan Jokl.

Deset procent dospělých pije alkohol denně. Lidé po lahvi sahají nejčastěji, když jsou v úzkých. Podle odborníků je to ale začátek konce. 

[chooze:article;value:553370]

"Alkoholem se snažíme uniknout nějakému problému, protože ho stále chápeme jako svého pomocníka a spoluřešitele našeho problému. Přitom je to náš nepřítel," vysvětlil psychiatr Miroslav Krejčíř.

Následkem jsou rozvrácené rodiny, dluhy a často jedinou možností je ústavní léčba. I po návratu z ní se abstinující alkoholik bez pomoci blízkých neobejde.

"Zbavit se veškerého alkoholu, vylít ho do umyvadla, zbavit se lahví, aby doma i v bytě nebyla ani kapka alkoholu," poradil Jokl.

[chooze:article;value:529166]

Zhruba polovina ale abstinovat nevydrží a znovu končí v léčebnách. Podle odborníků navíc v posledních letech přibývá žen, které podlehly tomuto nešvaru.

"U jakékoliv choroby stačí jenom jít do nemocnice a všechno ostatní se děje samo, ale tady ten pacient se musí rozhodnout sám a musí na tom spolupracovat," poznamenal Krejčíř.

Tomuto tématu se věnuje i třetí řada seriálu Iveta. To, co s obdivovanou a populární zpěvačkou provedla závislost na alkoholu, sledujte na Voyo.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.