Česko má stále příliš úředníků. Vláda však se snížením jejich počtů otálí

Státních úředníků je podle ministra Zbyňka Stanjury (ODS) 82 tisíc a i podle něj je to příliš. Plán, jak státní správu zefektivnit, už měl být hotový. Jenže není. "My tu agendu chceme kontrolovat pořádně. Uděláme na ministerstvu vnitra příkladový pilotní projekt, kde skutečně budou popsány jednotlivé kroky, jak postupovat při revizi agend a tu metodiku poté poskytneme ostatním rezortům," slíbil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

"Ta byrokracie je v České republice opravdu přebujelá a exponenciálním způsobem nadále roste. Myslím, že to je špatně a je vidět, že vláda si s tím neumí poradit," kritizoval vládu poslanec Radim Fiala (SPD).

[chooze:article;value:485634]

"Nefungující státní správa je jedním z důvodů, proč se vládě nedaří šetřit. Živnostníci a podnikatelé si často stěžují na to, že státní správa jim otravuje život, že nefunguje a že je v podstatě šikanuje," prohlásil analytik Václav Dolejší.

Podle některých odborníků je ale lepší inventuru úřadů odložit, než ji dělat napůl. "Za mě je rozhodně lepší, když se inventura státní správy udělá pořádně. Ať trvá klidně déle, než se původně čekávalo, ale ať je to správně. Pak na to může navázat další vláda, případně další vlády, protože to je koncepční problém," uvažuje ekonom Pavel Peterka.

Pokud chce výrazně ušetřit, měla by koncepce vlády počítat s krácením míst i mimo ministerstva. V roce 2020 šlo na veškeré úředníky přes 32 miliard korun, z toho jen necelých 7 miliard na ty ministerské. Velká většina jde k institucím, jako jsou například Úřad práce, Generální finanční ředitelství, Statistický úřad, Úřad vlády, Nejvyšší kontrolní úřad a podobně.

[chooze:article;value:492088]

"Pokud nyní vláda v novém prohlášení odložila propouštění úředníků, tak nám říká, že chce, aby toho stát dělal stále tolik jako za covidu. My to musíme číst tak, že se k menším dluhům nechce proškrtat, ale že se k těm odpovědnějším rozpočtům chce prodanit," myslí si ekonom Petr Bartoň.

Veškeré platy zaměstnanců státu, tedy třeba i učitelů, vojáků, policistů a podobně, by si letos měly vyžádat celkem 264 miliard korun. Průměrný plat ve státní správě je necelých 43 tisíc korun hrubého.

Výdaje na platy státních úředníků si můžete prohlédnout zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.