Česko má stále problémy s přemírou emisí. Green Dealu navzdory

V Česku vyprodukuje jen průmysl zhruba 2 tuny skleníkových plynů na obyvatele ročně. Celkově jsme v Evropě na 19. místě. Do snižování emisí se přitom nikomu zatím moc nechce. "Produkujeme jich například dost v rámci vytápění domácností," uvedl datový analytik Milan Mařík.

Tuzemský průmysl je energeticky náročný, zplodiny jsou vykoupeny emisními povolenkami. "Je to skvělý systém, který nám umožňuje nějakým způsobem donutit ty znečišťovatele, aby zaplatili za to jejich znečišťování," uvedla výzkumná pracovnice Institutu pro evropskou politiku Rebeka Hengalová.

Od roku 2027 nastoupí druhá verze emisních povolenek, a to pro domácnosti a auta. Evropská unie se totiž zavázala k takzvanému Green Dealu, tedy Zelené dohodě pro Evropu, což je rozsáhlý balíček opatření pro boj proti změně klimatu.

[chooze:article;value:546305]

Do roku 2050 se má Evropa stát prvním klimaticky neutrálním kontinentem, k tomu má pomoci i přechod na elektroauta, kterých je ale v Česku zatím málo, jen jednotky procent. "Jiné členské státy mají samozřejmě buď vyšší kupní sílu anebo mají strategie, jak podpořit poptávku," podotkla Hengalová.

Na přechod se musí připravit elektrická síť i stavební předpisy, Česko v tom ale zaostává. To ostatně i v přípravě na změnu klimatu, konkrétně na sucho. "Tato zelená témata společnost silně rozdělují. Aktuálně také velkou měrou ovlivňují politickou situaci napříč Evropou, tradičně se jedná o oblast zemědělství a produkce potravin a udržitelné zemědělství. V rámci Evropské unie máme skutečně prvenství v tom, jak velká jsou naše pole," poznamenala analytička Barbora Chmelová.

Česko kvůli tomu ohrožují i eroze, změnit to měly unijní protierozní podmínky, o odložení jejich zavedení ale Evropskou komisi požádala česká vláda. Problémy máme také s odpadem. "Máme vysokou produkci komunálního odpadu, je to desátá nejvyšší. A co se právě nedaří, je recyklace. Protože my recyklujeme 43,3 procenta odpadu," připomněl Mařík.

Stav životního prostředí se podepisuje i na přeshraničních vztazích, třeba v případě hnědouhelného polského dolu Turów. I přes opakované výzvy Evropské komise Polsko odmítlo povinnost bezodkladně přerušit těžbu, která podle odborníků způsobuje úbytek podzemní vody a otřesy v českém příhraničí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.