Česko má své první elektrokolo na vodíkový pohon. Je z Ostravy

Na první pohled obyčejné elektrokolo. Na rozdíl od něj má ale k běžné baterii ještě vodíkový pohon. "Vodík je ta nabíječka, na kterou to jede samostatně. Odpadem, výfukem, je za tímto kolem pouze vodní pára," vysvětluje vývojář z H2 Global Group Pavel Vašek.

Přebytek energie, která vznikne při jízdě na vodík, dobíjí baterii. Plně tak odpovídá požadavkům Green Deal, je totiž bezemisní a nezanechává uhlíkovou stopu. "Vodíkové kolo je elektrokolo se svojí vodíkovou elektrárnou, umístěnou na elektrokole. Zdrojem je tlaková lahev vodíku," dodává Vašek.

Toto kolo je ale zatím jen prototypem. Podmínky pro používání tlakových láhví, ve kterých se bude vodík uchovávat, totiž musí ještě schválit zákonodárci. Lahve by se pak mohly měnit stejně jako ty s propan-butanem.

[chooze:article;value:474399]

​Použití vodíkového pohonu si pochvalují už i některé automobilky. "Natankujete ho za pět minut, dojezd 650 kilometrů a emise nula. Ohlasy řidičů jsou fantastické, ale jen v rámci testování. Pro plnohodnotný prodej stále čekáme," říká produktový manažer Toyoty ČR Václav Zikmund.

Problémem je nedostatek vodíkových čerpacích stanic. Ta je totiž v Česku jenom jedna. Na vodík se připravuje také vlaková doprava. "Odhad je, že by se na české železnici mohly vodíkové vlaky objevit v horizontu pěti let," uvádí mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Vlaky na vodík mají totiž oproti bateriovým vlakům výhodu. "Mají významně větší dojezd, obdobný jako klasické naftové vlaky," dodává mluvčí.

Výzkumem a vývojem vodíkového pohonu se zabývají už i letecké společnosti.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.