Moderní bydlení

Česko má za sebou jednu z nejchladnějších topných sezon. Přitom dodávky tepla klesly

"Podle průzkumu mezi teplárnami, které jsou členy Teplárenského sdružení ČR, se pohybují meziroční úspory tepla očištěné o vlivy počasí mezi šesti až jedenácti procenty," říká ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.

Na spodní hranici jsou odběratelé tepla z tepláren spalujících domácí hnědé uhlí a biomasu, které loni většinou cenu tepla neměnily a u nichž bylo letos zvýšení cen v jednotkách až nižších desítkách procent.

[chooze:article;value:502935]

​K vyšším úsporám motivovalo domácnosti zvýšení cen tepla z plynových tepláren, které se většinou pohybovalo ve vyšších desítkách procent. Oproti individuálnímu vytápění domácností plynem či elektřinou, kde se nárůst i přes vládní zastropování cen energie počítal až v násobcích nákladů z minulých let, byl i v případě plynových tepláren cenový vývoj příznivější.

Průměrné denní teploty by se podle předpovědi ČHMÚ měly dostat trvale nad třináct stupňů v celé ČR až po tomto víkendu. Podle aktuálních průměrných denních teplot postupně začnou přerušovat vytápění teplárny v nejteplejších nížinných oblastech. Nakonec se k nim přidají i teplárny na Vysočině a v horských pohraničních oblastech. Topné období od začátku září do konce května má celkem 273 dnů.

V Jičíně stáhli topení a ušetřili milion. Další úspory ještě čekají (1/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.