Česko má za sebou neobvykle horkou noc. Teploměr ukazoval tropická vedra

Zatímco pracovní týden se nesl ve znamení nízkých teplot, kdy na některých místech republiky padaly teploty až pod nulu, víkend přinesl oteplení. A to velmi výrazné. Teploty, které meteostanice naměřily v noci na sobotu, překvapily i zkušené meteorology.

Noční teploty se totiž na velké části Česka drápaly až k hranici 20 stupňů Celsia. Někde ji dokonce i překročily. "Noc a sobotní ráno jsou extrémně teplé zejména ve Slezsku, kde se ještě neprojevilo ochlazení za studenou frontou. Teploty tam během noci atakovaly až 25 stupňů Celsia a na několika stanicích klesly pod 20stupňovou hranici až nad ránem," uvedl na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

[chooze:article;value:526504]

Teploty jsou šokující i proto, že nechybělo málo, aby meteorologové mohli prohlásit noc na sobotu za tropickou. Toto označení dostanou noci, při nichž teplota nespadne pod 20 stupňů. Takové noci jsou už typické pro letní měsíce, ovšem podobnou výši teplot na konci října meteorologové nepamatují.

Teplo se má udržet i přes den. Předpověď na sobotu počítá s oblačnem, které se místy může proměnit i v jasno. Nejvyšší denní teploty lze očekávat mezi 18 a 22 stupni, přičemž na horách nad 1 000 metrů budou teploty dosahovat spíše 12 stupňů.

Deštivé počasí nepřeje řidičům. Reportérka si vyzkoušela školu smyku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.