Česko může dodat Ukrajině munici, prohlásil Pavel na konferenci

"Nebojte se vojenské porážky prezidenta Putina," prohlásila ukrajinská hlava státu na mnichovském summitu. Týden před dvouletým výročím invaze ruských vojsk na Ukrajinu dali lídři států NATO v bavorské metropoli Zelenskému najevo, že jejich podpora Kyjevu stále trvá.

"My, Evropané, se musíme mnohem více starat o svou vlastní bezpečnost. Nyní i v budoucnu," zdůraznil německý spolkový kancléř Olaf Scholz.

[chooze:article;value:542261]

​"Chceme posílení vzájemných vztahů, větší úsilí, pokud jde o zbraně a obranné balíčky, zejména protivzdušnou obranu. V této fázi je to pro nás nejkritičtější," reagoval ukrajinský prezident.

Česká republika našla v zahraničí podle prezidenta Petra Pavla zdroje stovek tisíc kusů dělostřelecké munice, kterou by mohla Ukrajině dodat v řádu týdnů. Vyřešit ale musí s partnery z NATO financování. Zelenskyj českému prezidentovi v Mnichově za podporu poděkoval.

Právě nedostatek munice byl nejspíš jedním z důvodů, proč se ukrajinské jednotky po měsících bojů stáhly z města Avdijivka v Doněcké oblasti. Vyhnuly se tím obklíčení a obrovským ztrátám na životech.  Analytici to označují za největší změnu na frontě od loňského květnového dobytí Bachmutu Ukrajinci.

[chooze:article;value:542221]

​V Rusku mezitím vznikají spontánní pietní místa – stovky lidí chtějí vzdát hold zemřelému opozičnímu politikovi Alexeji Navalnému, a to navzdory zákazu úřadů pořádat jakékoli demonstrace. Policie už zatkla přes 300 lidí.

Do trestanecké kolonie na Sibiři, kde byl Navalnyj internován, se na zemřelého syna přijela podívat jeho matka. Jeho tělo jí ale úřady neukázaly. Podle Navalného týmu ho záměrně skrývají, aby mohli "zamést stopy" vraždy, kterou podle nich nařídil sám diktátor.

"Putin zabíjí, koho chce, ať už je to opoziční vůdce, nebo kdokoli jiný, kdo se mu zdá jako cíl," upozorni Zelenskyj. Podle oficiální verze ruských úřadu se 47letému Navalnému prý v pátek kolem druhé hodiny odpoledne udělalo špatně, ztratil vědomí a lékaři mu už nemohli pomoci. Den předtím přitom vtipkoval u soudu a na zdraví si nestěžoval.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.