Česko nabídlo pomoc Banské Štiavnici. Policie zahájila trestní stíhání

"Dnes jsem zavolal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové a nabídl jí pomoc v Banské Štiavnici zasažené požárem v historickém centru," informoval v neděli Pavel na twitteru. Dohodli se na tom, že Česko poskytne odbornou pomoc při rekonstrukci a restauraci budov, které jsou součástí kulturního dědictví UNESCO.

"Zástupce našeho Národního muzea už je ve spojení s krizovým štábem v Banské Štiavnici. Podílí se na zjištění rozsahu, typu poškození zasažených budov a také cest, jak můžeme nejlépe pomoci," doplnil český prezident.

Obří požár v jednom z nejkrásnějších a nejromantičtějších míst Slovenska, který vypukl v sobotu, se podařilo uhasit až v neděli ráno. Na místě však stále jsou hasiči, kteří budou situaci monitorovat, napsal web tvnoviny.sk. "V současné době se kromě nepřetržitého monitorování odčerpává voda z budov a hasičská technika se postupně přesouvá na požární stanice," vysvětlila mluvčí slovenských hasičů Júlia Zeleňáková.

[chooze:article;value:495629]

Celkem se požár rozšířil na sedm budov. Poškodil například oblíbenou turistickou atrakci Banka lásky, tedy budovu, ve které žila Marína z básně Andreje Sládkoviče.

Na místo se také v neděli vydali policisté. Ti se zabývají i vznikem požáru. "Vyšetřovatel v Žiaru nad Hronom zahájil v souvislosti se včerejším (18. 3.) požárem trestní stíhání pro trestný čin obecného ohrožení," sdělila slovenská policie na facebooku.

V Banské Štiavnici zasahovalo velké množství jednotek hasičů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.