Česko nakoupí 24 stíhaček F-35. Slabý článek NATO nebudeme, řekla Černochová

"V tomto případě sázíme na jistotu. Pro bezpečnost našich občanů je důležité posílení vazeb se spojenci naší Aliance. Tímto krokem říkáme, že bereme obranu naší země vážně a že s námi mohou počítat," oznámil na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Fiala. 

Projekt by podle něj mělo zaštítit ministerstvo obrany, které bude z rozpočtu od příštího roku dostávat povinná 2 procenta HDP. Letouny by podle Fialy měly být vyrobeny v roce 2029, v roce 2035 by všech 24 stíhaček mělo být v Česku. Čeští piloti projdou výcvikem v USA. 

[chooze:article;value:520779]

​Celkově bude pořízení letounů 5. generace, vybavení, munice i zajištění životního cyklu do roku 2034 stát 106 miliard korun. Dalších 44 miliard vyjde na infrastrukturu, palivo nebo přípravu personálu. "Po roce 2034 to pak budou zhruba 3 procenta z obranných výdajů, tedy cca 4,9 miliardy korun ročně včetně výdajů na palivo a munici," oznámila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) s tím, že na servisu budou Spojené státy spolupracovat s českými firmami. 

Česko podle Černochové dalo nákupem stíhaček F-35 najevo svou silnou pozici v NATO. "Dnešek je ukázkou toho, jak vážně bereme programové prohlášení vlády, v němž jsme slíbili zajištění národní bezpečnosti. Našim nepřátelům jsme dali jasný signál, že pokud chtějí napadnout nejslabší článek NATO, u nás ho nenajdou," řekla ministryně.

Ministerstvo také počítá s možností, že se v budoucnosti změní kurz koruny a dolaru. "Máme připravenou rezervu ve výši 10 procent celkové částky, která zvládne pokrýt výraznější výkyvy kurzu," sdělila ředitelka ekonomické sekce ministerstva obrany Blanka Cupáková.

"Letoun šetří životy a poskytuje technologickou převahu. Pořizujeme schopnost, kterou z dlouhodobého horizontu budeme potřebovat na bojišti," zhodnotil nákup náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka. Moderní stroj podle něj kombinuje "minimální viditelnost pro radary a schopnost v reálném čase sbírat a zpracovávat data, která umí distribuovat těm, kteří je potřebují". 

[chooze:article;value:520033]

Řehka zdůrazňoval také výhody, které letouny páté generace poskytují. "Pokud by v současnosti měla kterákoli z válčících stran na Ukrajině k dispozici letouny páté generace, znamenalo by to pro ně naprostou změnu situace," prohlásil Řehka.

Armáda také nehodlá kvůli nákupu stíhaček odkládat své dosavadní projekty. "Žádný strategický vyzbrojovací projekt v jiných částech armády nerušíme. Hlavním projektem je stále výstavba těžké brigády," dodal Řehka.

​Stíhačky F-35 postupně nahradí 14 nadzvukových letounů JAS-39 Gripen, které si česká armáda nyní pronajímá od Švédska. Nákup těchto moderních letounů armáda dlouhodobě propaguje. Půjde zřejmě o nejdražší akvizici české armády v její historii. Právě velká cena je v posledních letech diskutovaným tématem způsobujícím roztržky mezi koalicí a opozicí.

Na celou tiskovou konferenci se můžete podívat zde:

Nákup kritizuje opozice

Po oznámení nákupu se proti vládě ostře vymezila předsedkyně opozičního poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová, která považuje načasování nákupu za nešťastné. "Bez možnosti dotazů. Bez diskuze s opozicí. S termínem dodání 12 let. V den, kdy schvalují rozpočet postavený na největším zvýšení daní v historii a tupých škrtech ve školství, vědě a investicích," uvedla na sociální síti X.

[chooze:article;value:524041]

Ke kritice se připojil i poslanec a bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO), který rozhodnutí vlády označil za propagaci současného premiéra. "Vláda zakoupila za 400 miliard výlet pro Petra Fialu do Bílého domu. Zaplatí to občané České republiky," uvedl.

Rozhodnutí okomentoval vojenský stratég Zdeněk Petráš:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.