Česko oslavilo pád komunismu. Připomněly jej koncerty i pochody

K pietnímu místu na Národní třídě lidé i letos už od rána nosili věnce a svíčky. Vyjadřovali tak vděčnost za konec komunistického režimu. Oblast Národní třídy se už desátým rokem v řadě proměnila díky akci Korzo národní. Do oslav se zapojilo několik organizací a spolků.

"Člověk tady najde úplně cokoliv. Je to od kultury po vzdělávání. Může zajít na debaty nebo na vzdělávací a historické přednášky. Hudba, divadlo," popsala akci předsedkyně spolku Díky, že můžem Barbora Stárková. "Jedním z vrcholů je také Modlitba pro Martu. A celé to završuje koncert pro budoucnost, který běží až do 22 hodin," dodal pak předseda správní rady Festivalu svobody Jan Gregar.

Nejrůznější průvody a pietní akce se ale neomezily jen na Prahu. Do oslav 17. listopadu se letos zapojilo přes padesát měst a obcí v celé České republice.

[chooze:article;value:529700]

Liberečané si na sametovou revoluci přišli zavzpomínat k památníku obětem komunismu a potom se průvodem vydali směrem k tamní radnici. "Odkaz listopadu 1939 i 1989 nás zavazuje k tomu, abychom život v naší svobodné zemi nebrali jako samozřejmost," zdůraznil primátor města Jaroslav Zámečník (SLK).

Oslav se zúčastnila i Dagmar Helšusová. Pamětnice, která stála u zrodu libereckého Občanského fóra. "Byla bych ráda, kdybychom přestali být tak naivní, jako jsme byli tehdy. A abychom se o tu demokracii, která se nám pomaloučku vytrácí a je napadána ze všech stran, trochu víc prali," tvrdí.

Na sametovou revoluci zavzpomínali lidé i v největším tuzemském studentském městě, v Brně. V roce 1989 tam vyšli do ulic 20. listopadu. Protesty následně vyvrcholily generální stávkou o týden později.

Oslavám sametové revoluce se věnovalo také speciální vysílání TN Live:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.