Česko patří mezi nejbezpečnější země světa. V čele jsou Island a Dánsko

Už jedenáct let se Island drží na první příčce nejbezpečnějších zemí světa. Důvodem je prý nejenom nízká kriminalita, ale i milí lidé, krásné památky a dechberoucí přírodní scenérie. Na Island cestovatelé dlouhodobě jezdí i kvůli žhavé lávě. Vidět ji na vlastní oči je prý nezapomenutelný zážitek. "Přijel jsem, abych vyfotil erupci. Je to už počtvrté v mém životě, co to vidím a pokaždé mě to fascinuje," podotýká fotograf nedaleko sopky. 

​Druhou nejbezpečnější zemí světa je Dánsko. Přispívá k tomu prý povaha tamních obyvatel, kteří totiž dlouhodobě patří k nejšťastnějším na světě, a to prý třeba i díky bezplatnému vzdělání. Třetí místo obsadilo Irsko a následuje Nový Zéland a Rakousko.

[chooze:article;value:510266]

​Mezi nejbezpečnější země světa patří i Česko. To je na dvanáctém místě z celkových 163 zemí. "Při sledování tohoto indexu se sleduje úroveň bezpečnosti, počty konfliktů a potom například stupeň militarizace. S ohledem na ty nedávné události, které ale byly ale jednorázovým útokem, nedojde k ovlivnění tohoto indexu, protože ta kritéria se sledují v delší řadě a je jich podstatně více," vysvětluje ekonom Petr Studnička. 

​O tom, že je pro turisty bezpečnost ve vybrané destinaci důležitá, svědčí i návštěvnost Česka. "Vzhledem k tomu, co se děje kolem nás a i v naší zemi, tak určitě to hledisko bezpečnosti může být jeden z těch základních pilířů," domnívá se psycholog Tomáš Morávek. Loni k nám přijelo o patnáct procent turistů víc než v roce 2022. Nejoblíbenější je stále hlavní město. Návštěvníci ale častěji vyjíždějí i do krajů. 

Mezi země, kterým by se cestovatelé podle žebříčku měli vyhýbat, patří třeba Afghánistán, Jemen anebo Sýrie. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.