Česko patří v digitalizaci k nejhorším. Úředníci data přepisují ručně

Přestože lidé mohou žádosti o dávky nebo příspěvky na péči a bydlení podávat elektronicky, úředníci pak pracují s papírem. "Mají stále velké množství manuální práce, kdy musí dokumenty z jednoho IT systému vytahovat, ručně přepisovat do druhého. Ani po deseti letech některé ty hlavní IT projekty nebyly na ministerstvu dokončeny," upozornila mluvčí NKÚ Hana Kadečková.

"Chci jednoznačně vyvrátit, že by u těch elektronických žádostí ve významném objemu docházelo k tomu, že to někdo přepisuje. Zůstávají přibližně dvě procenta podání, kde to je nezbytně nutné, ale jsou hraniční případy, kde to vyžaduje podrobné posouzení úředníka," odpověděl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

"Klíčové projekty, o kterých hovoří NKÚ, jsou projekty z roku 2014. Do roku 2015 by mělo smysl je dodělávat. Nicméně v okamžiku, kdy jsme je neměli v roce 2022, nemělo by již smysl na nich pokračovat. My vlastně teď děláme poměrně rozsáhlou digitalizaci," řekl vrchní ředitel IT sekce ministerstva práce a sociálních věcí Karel Trpkoš.

"Jsem zastáncem digitalizace, ale tak, aby to ušetřilo práci nejen těm klientům, ale i hlavně těm úředníkům. Prozatím se to děje na jednu stranu, že je to taková ta hezky naleštěná digitalizace," prohlásil stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš Juchelka (ANO).

[chooze:article;value:573058]

Nefunkční nový systém stavebního řízení, problémy s e-doklady nebo přihlašovacím systémem na školy. Digitalizaci státu provází jeden problém za druhým.

"I když máme zákon o právu na digitální služby, který zakazuje to, aby stát po občanech vyžadoval duplicitně nějaké údaje, přesto k této duplicitě dochází," podotkl tajemník Hospodářské komory Ladislav Minčič.

Podle statistik Hospodářské komory vyjde přehnaná byrokracie Česko na zhruba 72 miliard korun ročně. Například v Litvě nebo Finsku se skoro vůbec nemusíte starat o podávání daňového přiznání.

"Máme celkem 500 různých zdrojů dat. Díky těmto informacím jsme pak schopni vypočítat daně pro každého člověka," vysvětlil ředitel finské daňové správy Saku Airosmaa.

Česko sice o takovou digitalizaci daňového přiznání usiluje, kdy se toho dočkáme, je ale ve hvězdách. "My máme společně s ministerstvem financí v realizaci projekt, který to právě bude umožňovat, a to je takzvané jednotné měsíční hlášení, které opravdu zjednoduší to vyplňování, které dneska musí dělat živnostenské firmy, které často vyplňují desítky formulářů. Toto dokážeme opravdu dostat do jednoho typu digitálního sběru dat, z toho budeme čerpat jak my, tak ministerstvo financí i finanční správa," avizoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Digitalizace se podle politiků musí zrychlit

Že je potřeba digitalizaci zrychlit, připouštějí i zástupci vládní koalice. Tempo prý není dostatečné i kvůli přílišné byrokracii nebo kvůli tomu, že koalice musela řešit energetickou krizi či válku na Ukrajině. Přesto vládní strany mluví o výrazném posunu. Podle opozice jde ale o jednotlivosti, které jsou navíc často i problematické, chybí prý především celistvý koncept a propojení dat.

I přesto, že je digitalizace, aspoň podle vládního prohlášení, jedním z klíčových témat koalice a například Piráti na tom postavili i značnou část své kampaně, teď někteří členové koalice připouštějí, že digitalizace měla být rychlejší.

[chooze:article;value:573000]

"Vzhledem k tomu, že ten stát je sešněrovaný z hlediska byrokracie a předpisů, tak ten posun je tam výrazně pomalejší, než bychom si představovali. Já vnímám velký problém na úřadu pro veřejné zakázky, který řadu těch zakázek v informatice komplikuje," vzkázal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

"Ač došlo k posunu – tuším, že o čtyři místa nahoru –, tak ale stále absence digitalizace je jedna z největších bolestí obecně veřejné správy v České republice," míní první místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček.

"My jsme nastoupili v době, kdy tady byla energetická krize, vyletěly ceny potravin, my jsme hasili požáry první dva roky a na koncepční práci moc nebyl prostor. Je především potřeba říct, že na digitalizaci se mnoho let nesáhlo, my jsme na začátku začínali téměř od nuly. Je potřeba říct, že řada projektů se povedla," poznamenal poslanec Michal Kučera (TOP 09).

"Máte pocit, že zákon práva občana na digitální službu, bankovní identita, portál Moje daně, portál správy sociálního zabezpečení, Tečka, Čtečka, ty věci za covidu, že jsme zaspali? Já teda ne," reagoval poslanec Robert Králíček (ANO).

[chooze:article;value:571631]

"My jsme neměli žádnou digitální agenturu, který by to řešila jednotně, a teprve ve druhém roce vládnutí se nám podařilo vytvořit úřad, který to za všechny úřady koordinuje, aby byly nějaké jednotné standardy," vzkázal Michálek.

Teď je z hlediska digitalizace pro vládní koalici, vedle řešení problémů se stavebním řízením, prioritou především jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů. Pracuje se i na digitalizaci dalších agend ministerstva práce a sociálních věcí.

"Pokud budou zaměstnavatelé hlásit ta data o svých zaměstnancích, tak zaměstnanec by měl dostat předpřipravené daňové přiznání v roce 2026," předpověděl Michálek.

[chooze:article;value:572894]

"Já třeba za svoji agendu říkám, že chci mít přes 90 procent všechno nejpozději v únoru příštího roku plně digitální," řekl Jurečka.

"To nejmarkantnější, co já vnímám, je v otázce zjednodušování podnikání. To, že na každou prodlužovačku potřebujete mít revizi a zatěžujete tím podnikatele a berete jim čas, je to spíše řada takových drobných věcí, které bychom měli do konce našeho mandátu odstranit," uvedl Vlček.

Za své největší dosavadní úspěchy na poli digitalizace koalice označuje například e-doklady, digitalizaci registru vozidel nebo přihlášek na střední školy.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.