Česko pod útokem hackerů: Špionážní akci měla řídit ruská tajná služba

"Vrbětice, Voice of Europe, kybernetické útoky. Česká diplomacie brání snahám Kremlu o podkopání demokracie a bezpečnosti Česka," upozornilo české Ministerstvo zahraničí na sociální X.

Podle něj se totiž staly zdejší instituce obětmi ruské kybernetické špionáže. "Způsob fungování a zaměření těchto útoků odpovídalo profilu aktéra APT28. Ten je spojen s ruskou vojenskou zpravodajskou službou GRU," vyjádřilo se ministerstvo v tiskové zprávě. Hackeři prý využili zatím nezjištěné slabiny Microsoft Outlooku.

[chooze:article;value:553801]

Jedná se tak podle resortu o ohrožení národní bezpečnosti. "Vyzýváme Ruskou federaci, aby se takového jednání zdržela," reagovalo ministerstvo a uvedlo, že kybernetické útoky namířené proti politickým subjektům, státním institucím a kritické infrastruktuře jsou ohrožením demokratické společnosti.

"Spolupráce Bezpečnostní informační služby a Vojenského zpravodajství je v boji proti zásahům aktérů z Ruské federace naprosto zásadní," doplnila česká ve vyjádření Bezpečnostní informační služba.

[chooze:article;value:551402]

​Proti kybernetickým útokům vůči Evropě se vymezil i generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. "Odsuzuji škodlivé kybernetické aktivity Ruska vůči spojencům NATO včetně Německa a Česka. NATO je i nadále odhodlané čelit vážné, nepřetržité a stále rostoucí kybernetické hrozbě," upozornil na sociální síti X generální tajemník.

Bek prodloužil přihlašování na střední školy. Cermat se bojí útoku hackerů (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.