Česko reaguje na stažení iPhonu 12. Ve hře by mohl být i zákaz prodeje

Starší model telefonu iPhone 12 kvůli nebezpečí pro lidský organismus zakázaly francouzské úřady od středy. Odůvodněním francouzské Národní agentury pro rádiové frekvence (ANFR) je, že typ mobilu od společnosti Apple "přesahuje limity" elektromagnetických vln, které může lidské tělo absorbovat, píše web France24

Evropský regulační standard pro vyřazování radiace totiž činí 4 watty na kilogram, zatímco iPhone 12 při testech v kapse nebo v ruce dosahoval úrovně 5,74 wattů na kilogram. Dlouhodobé používání telefonu by tak mohlo mít pro tělo nežádoucí účinky. Zkontrolovat hodnoty radiace u telefonů nyní chtějí i další evropské státy a podle vyjádření francouzského ministra pro digitalizaci Jean-Noëla Barrota pro deník Le Parisien by mohl zákaz vyvolat "efekt sněhové koule" úplného stažení z evropského trhu. 

V Česku má toto posouzení na starosti Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který nyní čeká na případné zařazení iPhonu 12 do výstražného systému Evropské unie před nebezpečnými výrobky. "Úřad konkrétní podněty neobdržel, situaci nyní sledujeme. O stažení z trhu by případně rozhodla Česká obchodní inspekce," uvedla pro TN.cz mluvčí úřadu Tereza Meravá. 

[chooze:article;value:521518]

Na rozhodnutí Evropské komise, po kterém by muselo i Česko přijmout zákaz prodeje tohoto telefonu, nyní čeká i ČOI. "Stále čekáme na informace z notifikace v mezinárodním systému varování," reagoval mluvčí František Kotrba. Pro TN.cz pak potvrdil telekomunikační úřad, že v případě, že Francie předá výsledky měření radiace u telefonů dalším evropským státům, mohla by inspekce rozhodnout o úplném stažení z trhu i v tuzemsku. 

Odebrání iPhonu i od jeho uživatelů ale zatím podle obou českých regulátorů nehrozí. "Stažení z oběhu (tedy od uživatelů) by byl až další krok, k němuž Francie ještě nepřistoupila. V takovém případě by u nás rozhodl ČTÚ podle paragrafu 74 odst. 1 ZEK o zákazu používání těchto přístrojů jako rádiových zařízení," nastínila Meravá další možnosti, které by přišly na řadu až v případě, že budou další evropské úřady následovat Francii. 

Apple vydal důležité varování. Okamžitě zkontrolujte svůj iPhone (07/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.