Česko-ruské vztahy jsou na bodu mrazu. Oba státy se přetahují o nájemné

Česko-ruské vztahy jsou dlouhodobě na bodě mrazu. Podle odborníků je to dáno ale historicky. "Jsou zatíženy velmi složitou minulosti – od invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 až po události novější," tvrdí například politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Ondřej Ditrych.

Osudovým zlomem pro novodobé česko-ruské vztahy byla kauza Vrbětice. Česká vláda zveřejnila 17. dubna 2021 informaci, že za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 stáli ruští tajní agenti.

Posledním hřebíčkem do rakve byl loňský útok Ruska na Ukrajinu. "Ruskou invazi považuje Česká republika za neakceptovatelné chování Ruské federace," nechal se například slyšet ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti). Kromě slov následovala také gesta –⁠ třeba přejmenování řady ulic po celé republice.

[chooze:article;value:505712]

Vláda v květnu zrušila devět usnesení z dob socialistického Československa, která dosud umožňovala ruské diplomacii bezplatně užívat pozemky v Česku. Praha po Rusku požaduje nájemné, které je pro tyto pozemky obvyklé. Nájemné bude vláda požadovat i zpětně, a to za dobu posledních tří let. To se ale ruské diplomacii nelíbí a situaci označila za vydírání na státní úrovni.

Česko ale zatím první soud o nájem za ruské pozemky v pražských Stodůlkách prohrálo. Ministerstvo zahraničních věcí se proti verdiktu odvolá.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.