Česko se loučí s operní pěvkyní Červenou. Obřadu se zúčastnil i Jiří Suchý

[chooze:gallery;value:31714]

​Praha se v úterý rozloučila s operní pěvkyní Soňou Červenou. Té se mohli její fanoušci i kolegové poklonit na jevišti a přinést k její rakvi květiny. "Poslední rozloučení se bude konat v úterý 16. 5. 2023 v 11:00 na jevišti Národního divadla. Divadlo bude pro veřejnost otevřeno od 10:30, kdy bude možné poklonit se u rakve a položit květinové dary," oznámilo na svých oficiálních stránkách Národní divadlo.

Na jevišti se proto nakupily krásné kytice rudých a bílých růží od zpěvaččiných obdivovatelů. Mezi smutečními hosty, kteří jí přišli vzdát hold, se objevila i režisérka Olga Sommerová, se kterou si byla Červená velmi blízká. Dalším ze slavných hostů byl i zpěvák Jiří Suchý. Kromě nádherných vzpomínek na sólistku zaznělo na divadelním pódiu i několik krásných árií.

Odpoledne se v Hradci Králové uskuteční druhý pohřeb. "Po rozloučení v Národním divadle bude převezena do Hradce Králové, kde v katedrále sv. Ducha bude od 17 hodin sloužit biskup Jan Vokál zádušní mši, která bude také veřejná. V rámci mše bude hrát Filharmonie Hradec Králové, kde Soňa Červená v minulosti účinkovala," řekl mluvčí hradeckého biskupství Pavel Jakub Sršeň.

[chooze:article;value:503407]

"Zazpívá také sólista Národního divadla v Praze Jiří Hájek. Až bude rakev opouštět katedrálu, tak se rozezní zvon Augustýn, což je třetí největší zvon v Čechách. Z posledního rozloučení následně rakev poputuje na Bouchov, kde bude uložena do rodinné hrobky Červených," dodal tiskový mluvčí. 

O odchodu zpěvačky informovalo v neděli 7. května Národní divadlo. "Po delší hospitalizaci v jedné z pražských nemocnic 7. 5. nad ránem pokojně ve věku 97 let odešla emeritní sólistka Národního divadla, paní Soňa Červená," sdělilo smutnou zprávu.

Záznam posledního rozloučení můžete zhlédnout zde:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.