Česko se odrazí od dna, tvrdí ekonomové. Reálné mzdy mají konečně růst

Odborníci předpokládají, že od nového roku by se mohla česká ekonomika začít zase zvedat. V zahraničí Česku věří například i renomovaná finanční agentura Moody's.

"Inflace už je na ústupu, je otázkou času, kdy si toho lidé všimnou, přestanou se toho obávat. Ti nízkopříjmoví, ti budou těžit z toho, že jim reálné mzdy začnou po delší době růst a pak tady máme středně a vysokopříjmové lidi, kteří mají poměrně značné úspory z těch uplynulých let a jenom se čeká na to, až ty úspory začnou utrácet a přestanou z opatrnosti spořit. Takže z tohoto titulu se dá očekávat zlepšení," avizoval ekonom Vít Hradil.

"Budeme se blížit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli, ta nezaměstnanost se udrží na relativně nízkých číslech a hlavně si přejeme, aby ta ekonomika rostla," poznamenal ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:530633]

"Podle mého názoru se na horizontu šesti měsíců česká ekonomika opravdu odrazí ode dna, začne pomalu a jistě růst. Dokonce i spotřeba českých domácností, a to především i díky reálnému růstu mezd," míní ekonom Petr Dufek.

Na předpandemickou úroveň si prý ale ještě nějakou dobu počkáme. Rozhodující bude navíc i nastávající zima. Vysoké ceny energií jsou totiž jedním z důvodů, proč česká ekonomika už druhým rokem přešlapuje na místě. Letos se ve třetím čtvrtletí propadl HDP o dalších 0,6 procenta.

"Ten hlavní propad vznikl už na začátku covidu, ve třetím kvartále 2020, kdy se ostatní země celkem rychleji vrátily z toho nejhlubšího propadu v druhém kvartálu na jaře, ale my jsme se tak moc nevrátili," popsal ekonom Petr Bartoň.

[chooze:article;value:530393]

"Česko má jednak krátkodobé problémy, které souvisí s tím, že jsme více energeticky náročná ekonomika než jiné země. Ale také dlouhodobé deficity. Nestavěli jsme dálnice, nestavěli jsme optické sítě, neinvestovali jsme do školství, do vědy, do výzkumu. To všechno se nám teď sčítá," vyjmenoval ekonom David Marek.

Německá média označila českou ekonomiku za nemocného muže Evropy. Přitom podle ekonomů je na tom německá ekonomika podobně a částečně může i za aktuální stav té naší.

Německá ekonomika patří k těm největším v Evropě a Česká republika je jejím největším obchodním partnerem. I německá ekonomika se má na začátku roku zlepšit. To prospěje zřejmě té naší.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.