Česko šetří s plynem. Zásoby má druhé největší za posledních osm let

K úternímu ránu jsou české zásobníky plynu zaplněné z 84 procent. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) má tedy Česko v zásobnících stále zhruba tři miliardy kubíků plynu. To je druhá nejvyšší hodnota zásob za posledních osm let.

Nejvíce plynu se v Česku spotřebovalo minulý týden, kdy se extrémně ochladilo. Zásoby za sedm dní klesly o více než 210 milionů metrů krychlových, tedy zhruba o šest procent. Minulý týden byl druhý nejchladnější za poslední čtyři roky.

[chooze:article;value:480280]

Vláda má za cíl během zimy uspořit 15 procent plynu, což je 800 milionů metrů krychlových. Zatím se prý povedlo ušetřit více než 180 milionů metrů krychlových. Díky úsporám se podle Síkely snížila také cena plynu, která se aktuálně pohybuje kolem 2 800 korun za megawatthodinu.

Nejvyšší zásoby plynu mělo Česko v roce 2019, kdy ho bylo v zásobnících touto dobou asi 3 300 miliard metrů krychlových. Spotřeba plynu by se měla v příštích týdnech opět snížit, protože mrazivé počasí podle předpovědi meteorologů končí. Teploty se dostávají nad nulu, o Štědrém dni má být až 11 °C. Vysoké denní teploty by měly vydržet i na začátku příštího týdne. Mrznout by nemělo ani v noci.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.