Česko sevřel silný déšť. ČHMÚ upravil výstrahu, platí pro pět krajů

Meteorologové varují před extrémním počasím. Vydatný déšť v úterý ráno zasáhl zejména Zlínský a Moravskoslezský kraj. Výstraha tam platila do deváté hodiny ranní. Velké množství srážek hlásí například Beskydy.

"Nejprve se včera odpoledne začaly vyskytovat bouřky, které byly doprovázené přívalovými srážkami přecházejícími několikrát přes stejnou oblast. Ojediněle tak v podbeskydí a na Valašsku spadlo i přes 50 mm do včerejší 20 h (za období 6 h). Bouřková činnost ale pokračovala i ve večerních hodinách a během noci bouřky přecházely do vydatného deště," popsali meteorologové.

"Na vydatné srážky reagovaly toky v zasažené oblasti, kdy krátkodobě překročily 3. SPA konktrétně na Ropičance v profilu Řeka a Bystřice v profilu Bystřice nad nádrží. V současné chvíli srážky již slábnou, ale očekáváme ještě v důsledku dotoku vzestupy na středních a dolních částech toků," dodali. 

[chooze:article;value:558412]

Výstraha před povodněmi je platná hned na několika místech v Česku. Dopoledne platil i extrémní stupeň nebezpečí. Aktuálně meteorologové varují před povodněmi hlavně v Bohumíně, Českém Těšíně, Havířově, Karviné a Třinci v Moravskoslezském kraji.

"Od včerejší 18. hodiny do dnešního poledne jsme v Moravskoslezském kraji řešili už 205 události spojených s vydatným deštěm. Nejvíce v okrese Frýdek-Místek, a to 182, jedná se o čerpání vody ze zatopených sklepů, čistění kanalizačních vpustí a odklon tekoucí vody pomocí pytlů s pískem," uvedli hasiči na sociální síti X.

​Nízký stupeň nebezpečí platí i pro další místa. Do úterní 20. hodiny je výstraha platná pro Zlínský kraj (Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Vsetín) a Moravskoslezský kraj (Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Jablunkov, Kopřivnice, Orlová, Ostrava).

Do středečního rána platí výstraha před povodněmi i pro Prahu a Beroun ve Středočeském kraji. Do čtvrtka je pak v platnosti i pro Plzeňský kraj (Plzeň, Kralovice, Rokycany) a Středočeský kraj (Rakovník).

Extrémní počasí drtí i další evropské země. Německo hlásí už čtyři mrtvé:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.