Česko si připomíná Jana Palacha. Na protest se upálil před 55 lety

Přesně před 55 lety se student historie a politické ekonomie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jan Palach zapálil v horní části Václavského náměstí v Praze.

Svým činem chtěl reagovat na rezignaci lidí a vyburcovat je k odporu proti okupaci. Hořící běžel přes křižovatku od kašny k Washingtonově ulici, kde se ho pokusil svým kabátem uhasit výhybkář dopravního podniku.

S rozsáhlými popáleninami byl Palach převezen do nemocnice, kde po třech dnech zemřel. Stal se symbolem odporu proti okupantům. Jeho pohřeb byl manifestací za svobodu a demokracii. Obřadu se zúčastnilo 200 tisíc lidí.

[chooze:article;value:484741]

Právě jeho památku si v úterý lidé připomínají. Tradiční pietní shromáždění se uskutečnilo na nádvoří Karolina v historickém sídle Univerzity Karlovy. Od rána zároveň lidé chodí na Václavské náměstí zapalovat svíčky a pokládat květiny.

Pieta se konala i na ministerstvu školství, kde ministr Mikuláš Bek (STAN) společně se zástupci Vysoké školy ekonomické a Palachovými spolužáky uctili jeho památku. Vzpomínat budou lidé i na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Palach neprotestoval proti samotné okupaci, ale proti lhostejnosti vůči ní, říká historik:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.