Česko směřuje do palivové nouze, varuje rafinérie. Vláda to ale vidí jinak

Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko vzhledem ke své vnitrozemské poloze a závislosti na ropovodu Družba získaly na dovoz ropných produktů s ruským původem výjimku z protiruských sankcí. Ta ale 5. prosince skončí a Česko nemá podle Slovnaftu, jehož rafinérie dodávají do Česka asi polovinu pohonných hmot, dostatečné kapacity.

"V případě konce výjimky na dovoz ropných produktů z ruské ropy bude společnost Slovnaft ze své rafinérie v Bratislavě moci do ČR dodávat již jen produkty vyrobené z neruské ropy," vysvětlil mluvčí české pobočky maďarské společnosti MOL Martin Pavlíček. Právě Slovnaft, který pod MOL spadá, je na ropě z Družby závislý.

"Je to velmi jednostranný pohled té slovenské rafinérie. My jsme si dělali velmi důkladné analýzy a rozhodně nám to takto negativně nevychází. Je to velmi citlivé. Budou probíhat politická jednání v Bruselu. Uvidíme, jaká bude finální podoba toho sankčního balíku," odmítl tato tvrzení ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

[chooze:article;value:529678]

Podle opozice si ale vláda prostě jen neví rady. "Tu výjimku na ropu prosadil Viktor Orbán. Pan premiér (Petr Fiala z ODS), takzvaný mlčoch v Brně, k tomu neříká vůbec nic, protože není schopen vést ani nějaké jednání," prohlásil šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

MOL už se pak prý na výpadek ruské ropy připravuje. "Společnost MOL Česká republika bude svou síť čerpacích stanic zásobovat buď palivy z alternativní ropy, nebo i od domácích producentů, či jiných subjektů," tvrdí Pavlíček.

[chooze:article;value:529800]

A na změnu se chystá i Unipetrol. "Abychom rafinérii udrželi dlouhodobě provozuschopnou a s potřebnou výrobní kapacitou, jsou budoucí investice v řádu jednotek miliard korun nevyhnutelné," uvedla společnost.

Problém se závislostí na Rusku by mělo vyřešit rozšíření ropovodu TAL, který vede z italského Terstu. Po rozšíření od roku 2025 má do České republiky přinášet čtyři miliony tun ropy navíc.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.