Česko stále trápí nedostatek léků! Problémy jsou v celé Evropě, tvrdí Fiala

S výpadky mnoha léků se Česko potýká od loňského roku. Mezi nimi jsou například také antibiotika. "Já považuji tu věc za jeden ze zásadních úkolů ministerstva zdravotnictví. Proto jsem požádal pana ministra, aby vládu informoval o tom, jaký je ten aktuální stav, co se týká klíčových léků. Nebo u čeho je nedostatek a jakým způsobem ministerstvo bude dál jednat," řekl ve středu premiér Petr Fiala na tiskové konferenci po jednání vlády.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se přitom brífinku neúčastnil. Dle předsedy vlády není situace s nedostatkem léků jednoduchá v celé Evropě. "A je také důležité, aby ministerstvo zdravotnictví intenzivně komunikovalo a vysvětlovalo ty věci," má jasno Fiala.

[chooze:article;value:509048]

Premiér je přesvědčený, že největší výpadky se podařilo nahrazovat pomocí zásob z jiných zemí. "To, že jsme přijali zákon, který dokáže nebo díky němuž dokážeme výpadkům léků lépe předcházet, je dobře a v praxi se to osvědčuje. A musíme dál pracovat na tom, aby občané neodcházeli z lékáren bez léku, který jim byl předepsán," dodal Fiala.

Lékárníky však problémy s výpadky stále trápí každý den. "Naštěstí se nám většinu z nich daří vyřešit generickou substitucí (záměna léku za jiný se stejnou účinnou látkou, pozn. red.), případně po konzultaci s lékařem," řekl TN.cz lékárník David Gregor.

"Dlouhodobě stále chybí penicilinová antibiotika. Momentálně jsou největší problémy s léky obsahující účinnou látku betahistin. Dále pak chybí některé léky na léčbu průjmu nebo nosní kortikoidy," nastínil Gregor.

Důvody výpadků jsou přitom různé. U některých léků chyběly v poslední době účinné látky, v případě jiných zase obaly. Výrobce základního penicilinového antibiotika BB Pharma jako důvod přerušení dodávky do konce září uvedl nízkou cenu, za kterou se lék může v Česku prodávat. Informaci vždy zveřejňuje na webu Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

"Stále více se ukazuje, že dalším podstatným problémem je špatně nastavená cenotvorba léků v Česku, kdy máme sice téměř nejlevnější léky v Evropské unii, ovšem výrobci nám je pak za tyto ceny nejsou ochotni poskytovat a raději ve chvíli nedostatku upřednostní jiné země," vysvětlil Gregor.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.