Česko sužuje sucho a požáry. Zlepšení situace je v nedohlednu

Peklo za zemi. Tím si od soboty prošli požární jednotky téměř po celé republice. Nejhorší situace byla v Jetěticích na Písecku. Oheň tam zachvátil les o rozloze téměř 60 fotbalových hřišť. Hasiči museli vyhlásit třetí (tedy nejvyšší) stupeň poplachu.

Hasiči často hasili celou noc. Příliš jim nepomáhalo ani počasí. Zásah byl ve vysokých teplotách náročný i dále od plamenů, natož v jejich blízkosti. Popelem nakonec nelehla pouze pole a lesy, například v Českých Budějovicích shořel zahradní domek a v Kovářově na Písecku hořela sláma před stodolou.

Požár málem zachvátil také České Švýcarsko, kde loni hasiči likvidovali vůbec největší lesní požár v české historii. Objevili se tam totiž turisté, kteří se nebáli rozdělat si v národním parku otevřený oheň, a to přesto, že tam kvůli suchu platí přísný zákaz podobných aktivit.

[chooze:article;value:513425]

"I přes masivní osvětu se lidé dokážou vymlouvat na to, že o tom nevěděli," dodává vedoucí strážců národního parku Pavel Svoboda. Pochopení pro takové chování prý ale nenachází.

Policie kvůli neukázněným turistům v parku hlídkovala na koních, čtyřkolkách i s pomocí vrtulníku. "Bude probíhat přibližně každý týden nějaká akce," dodává Svoboda. Kromě zákazu rozdělávání ohně platí v národním parku také zákaz opouštění vyznačených stezek a zákaz nočního vstupu do parku. Za jejich porušení pokuta až 10 tisíc korun.

Vyhráno však stále není, spíše naopak. Kvůli velkému suchu hrozí, že se objeví požáry nové a ještě ničivější. Podle vodohospodářů může být navíc nedostatek vody dlouhodobý. V naprosté většině řek u nás aktuálně není ani třetina vody, kterou v tomto období normálně mají.

[chooze:article;value:513418]

"Ve velkých řekách, jako je Bečva nebo Morava klesají průtoky dokonce k 10 procentům dlouhodobých červencových hodnot," dodává Petr Chmelař z Povodí Moravy.

Voda chybí i v krajině. Jak zemědělcům na polích, tak i lidem ve městech. Místo na trávě tak návštěvníci třeba v jihlavském aquaparku leží na vyschlém zažloutlém drnovišti.

Nedostatek vody už se propisuje i do života běžných lidí.  Na desítkách míst po celé republice je kvůli šetření zakázáno napouštění bazénů pitnou vodou. Kromě povrchových se navíc tenčí i zásoby podzemních vod.

Situaci zatím alespoň částečně zachraňují přehrady. Jen ty v povodí Moravy za poslední týden zvýšily průtoky v řekách o 13 a půl miliónů krychlových vody. Rychleji je upouštět ale podle vodohospodářů nejde donekonečna.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.