Česko svírá silná ledovka! Chůze i řízení jsou téměř nemožné, varuje ČHMÚ

"V pondělí 22. 1. bude postupovat přes naše území od severozápadu studená fronta. V severozápadních, severních a severovýchodních Čechách a na většině území Moravy a Slezska se očekává mrznoucí déšť s tvorbou ledovky," varovali meteorologové.

Ta má být podle nich ve velké části Česka silná až velmi silná. "Chůze i jízda autem může být téměř nemožná. Nebezpečí četných úrazů při chůzi a vysoké nehodovosti. Pravděpodobné výpadky v dodávce elektřiny, zásobování, a zdravotnických služeb. Nebezpečí lámání větví i celých stromů a stožárů elektrických vedení, trhání drátů elektrických vedení," varují ve výstraze pro Pardubický kraj.

​Doporučují tedy od 15. do třetí hodiny ráno pokud možno nevycházet ani nevyjíždět autem. Pokud už řidiči vyrazí na silnice, mají jezdit opatrně a počítat s výrazným zdržením. Kvůli ledovce v Třebíči od osmi večer přerušili provoz městské autobusové dopravy. "Navzdory posypům se zatím stále tvoří. Pokud nemusíte, nejezděte a pěšky také velmi opatrně," vyzvali obyvatele. 

"Předpokládané srážkové úhrny mrznoucího deště se budou pohybovat většinou do 5 mm, přičemž se místy bude vytvářet silná ledovka. Ve východních částech Pardubického kraje může spadnout až 10 mm s tvorbou i velmi silné ledovky," dodali.

[chooze:article;value:538315]

Dálnici D1 ve směru Ostrava – Přerov zablokovala v noci na úterý na 309. kilometru dopravní nehoda, při které se srazil kamion s dodávkou a autobusem. Olomoučtí hasiči na síti X uvedli, že při nehodě byl zraněn jeden cestující a řidič autobusu, kterého museli vyprostit ze zdemolované kabiny. Záchranáři ošetřili na místě asi 7 osob s oděrkami, které následně přemístili do evakuačního autobusu. Ten všechny cestující z autobusu převezl do Olomouce k náhradnímu ubytování. Na místě nehody podle hasičů zasahuje 6 jednotek, policie odklání dopravu na exitu 311.

https://twitter.com/hasici_olomouc/status/1749581562918654084

Na Frýdlantsku, Jesenicku a v celém Moravskoslezském kraji se navíc přidá silný vítr. Meteorologové tak v Česku počítají s komplikacemi v dopravě i energetice. 

"Především v oblastech s tvorbou velmi silné ledovky (nejvyšší stupeň nebezpečí) může nastat kalamitní situace místy ještě podpořená novým mokrým sněhem," upozornili.

O počasí mluvila na TN Live meteoroložka Dagmar Honsová:

​Situace s ledovkou na Jihlavsku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.