Česko trápí ledovka. Dálnici D6 uzavřela hromadná nehoda, zranilo se 40 lidí

Srážky přišly do Česka ze západu. Záchranáři kvůli ledovce museli vyjíždět k desítkám zraněných. Dálnici D6 ve směru na Prahu i Karlovy Vary uzavřela vážná hromadná nehoda. Zranilo se celkem 40 lidí. Další uzavírka kvůli nehodám čekala řidiče na dálnici D1 poté, co se mrznoucí déšť přesunul na Moravu.

Deště bylo více, než Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) předpokládal. "Jedná se patrně už zejména o mrznoucí déšť (někde může i sněžit) a při aktuálních teplotách se bude tvořit možná i dost výrazná ledovka," upozornili meteorologové. Během odpoledne a kvečeru pršelo na Plzeňsku, Žatecku, Chomutovsku a také na Chebsku i Ústecku. V noci zasáhla ledovka Moravu.

Hromadné nehody na dálnicích D6 i D1

V Ústeckém kraji způsobila ledovka desítky dopravních nehod. Kvůli několika srážkám museli policisté uzavřít například silnici z Děčína na Ústí nad Labem u obce Povrly.

"Kvůli hromadné dopravě je ve směru na Prahu uzavřená dálnice D6 u Lubence. Srazilo se tam několik aut, mezi nimi pravděpodobně i kamion. Zřejmě se nehoda stala v důsledku ledovky," informovala dále policejní mluvčí Ilona Gazdošová.

Podívejte se na záběry z hromadné nehody na D6:

"Máme tam zhruba čtyři desítky zraněných. Až pět osob utrpělo vážná zranění, přes tři desítky lehká nebo středně těžká zranění," prozradil TN.cz mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.

Dva těžce zraněné transportoval vrtulník do plzeňské nemocnice. Další skončili v pražských traumacentrech. Zbylé účastníky nehody rozvezli záchranáři do nemocnic v Chomutově, Kadani, Žatci i v Kladně.

Řítící se autobus málem srazil na D6 člověka, ukazuje video z palubní kamery:

​V noci se mrznoucí déšť přesunul na Moravu. Nehody uzavřely na pomezí Olomouckého a Moravskoslezského kraje na celou noc dálnici D1 ve směru k polským hranicím.

Nejprve se třicet minut před půlnocí srazilo několik aut na 320. kilometru u Vražného na Novojičínsku. O půl hodiny později zablokovala srážka dvou nákladních aut 311. kilometr u Hranice v okrese Přerov. Odstraňování následků trvalo do brzkého rána.

Další bouračka osobního a nákladního auta přerušila v noci na několik hodin provoz na dálnici D35 z Olomouce na Mohelnici.

[chooze:gallery;value:29685]

Desítky úrazů během jediného dne

Nehod a úrazů se během dne odehrálo více. Jen v Ústeckém kraji už potřebovalo ošetření zhruba šest desítek osob. Záchranáři prosí, aby lidé volali na tísňovou linku pouze v opravdu nutných případech, a neblokovali tak jednotky při výjezdech k těžce zraněným.

 "S večerem a zesílením provozu je nejkritičtější situace s ledovkou hlavně na severozápadě a západě Čech a v Ústeckém kraji. Na řadě míst se bourá a chodníky jsou pokryty souvislou vrstvou ledu, na Chebsku tlustého i přes 5 mm. Lokálně stále prší. Buďte mimořádně opatrní!" napsal ČHMÚ po 18. hodině. Gazdošová vyzvala řidiče v Ústeckém kraji, aby nikam nejezdili, pokud to není nutné.

"Od 11 do 16 hodin jsme vyjeli ke 24 případům," informoval TN.cz mluvčí záchranářů z Karlovarského kraje Radek Hes. "Nejčastěji šlo o zlomené končetiny, tržné rány i otřesy mozku," dodal. Ve Stráži nad Ohří na Karlovarsku kvůli náledí havaroval náklaďák, který silnici zablokoval. Napilno mají i v Ústeckém kraji. Do 16. hodiny se zranilo 60 lidí. Nejčastěji šlo o zlomeniny, odřeniny či tržné rány.

[chooze:article;value:480085]

"Dopravu v celém kraji komplikují zledovatělé pozemní komunikace. Od ranních hodin evidujeme zhruba na tři desítky dopravních nehod. Naštěstí nedošlo k žádnému vážnému zranění. Řidiči, jezděte opatrně, a pokud můžete, tak své cesty odložte na jindy," varovala na twitteru policie.

https://twitter.com/PolicieCZ/status/1604872496775299075

Několik zraněných lidí je i ve Středočeském kraji. "Řešíme kvůli uklouznutí na ledu jen dvě lehká zranění," sdělila mluvčí tamních záchranářů Monika Nováková. "Nehod jsme řešili 22, několik lidí se při nich lehce zranilo, nedokážeme ale říct, jestli ty nehody byly kvůli ledovce.

Srážky se postupně posunují na východ. ČHMÚ proto v neděli vydal sérii výstrah, které platí pro různé části republiky. Ty navíc v pondělí dopoledne rozšířil.

Ledovka

V důsledku mrznoucího deště se místy bude tvořit ledovka. "Při mrznoucím dešti se může tvořit silná ledovka s tloušťkou nad dva milimetry," sdělili meterologové ve své výstraze.

Od pondělního dopoledne do půlnoci varují před vysokým stupněm nebezpečí v celém Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji a v části Libereckého kraje (Česká Lípa, Liberec, Nový Bor).  

[chooze:article;value:480093]

"Nebezpečí četných úrazů při chůzi a vysoké nehodovosti. Možné výpadky v dodávce elektřiny, zásobování a zdravotnických služeb. Možné lámání větví stromů," uvedli meteorologové. "Doporučuje se omezit vycházení ven a jízdy autem jen na nezbytné případy. V případě nutnosti jízdy sledovat dopravní zpravodajství a jezdit mimořádně opatrně. Počítat s výrazným prodloužením doby jízdy," dodali.

Slabá ledovka se může tvořit i v dalších částech Česka. Nízký stupeň nebezpečí platí pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Liberecký (Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Semily, Tanvald, Turnov, Železný Brod), Královéhradecký, Pardubický kraj a Vysočinu.

Námraza

ČHMÚ varuje také před tvorbou silné námrazy o tloušťce větší než tři centimetry. Výstrahu s vysokým stupněm intenzity vydali meteorologové pro Jihočeský (Dačice, Jindřichův Hradec), Královéhradecký (Dobruška, Kostelec nad Orlicí, Nové Město nad Metují, Rychnov nad Kněžnou), Pardubický kraj (Česká Třebová, Hlinsko, Chrudim, Králíky, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Polička, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Žamberk), Kraj Vysočina, Jihomoravský (Blansko, Boskovice, Ivančice, Moravský Krumlov, Rosice, Tišnov, Znojmo), Olomoucký (Hranice, Jeseník, Konice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Mohelnice, Olomouc, Prostějov, Šternberk, Šumperk, Uničov, Zábřeh) a Moravskoslezský kraj (Bruntál, Krnov, Odry, Rýmařov, Vítkov). Platí od pondělních 9 hodin dopoledne do půlnoci z úterý na středu.

"Nebezpečí lámání větví, stromů a stožárů elektrických vedení, trhání drátů elektrických vedení a komunikačních rozvodů, výpadky elektrické energie a zásobování. Zejména při oblevě nebezpečí úrazů v důsledku padajících kusů námraz. Doporučuje se nepohybovat se a neparkovat pod stromy, stožáry a dráty elektrických vedení," radí meteorologové.

Silné mrazy

Například varování před silnými mrazy se týká Moravy a Slezska a platilo od nedělních 18 hodin do pondělních 6 hodin ráno. "Při déletrvající zmenšené oblačnosti se očekává pokles teploty vzduchu pod -12 °C. Nejnižší teploty budou spíše večer a v první polovině noci. Ve druhé polovině budou mrazy zmírňovat," uvedli meteorologové.

V Opavě spadly teploty na -15 °C:

Sněhové jazyky

Další výstraha varuje před tvorbou sněhových jazyků, kvůli kterým budou silnice hůře sjízdné, některé mohou být i úplně nesjízdné. Při řízení auta je tak nutná zvýšená opatrnost. Výstraha před tímto jevem platí pro Vysočinu, Pardubický a Moravskoslezský kraj a části Jihomoravského, Olomouckého a Jihočeského kraje od půlnoci z neděle na pondělí do úterní 13. hodiny.

Silný vítr a sněhové jazyky komplikovaly dopravu na Pardubicku:

​Silný vítr

Nízké teploty bude místy provázet i silný vítr, který v nárazech dosáhne rychlosti až 70 km/h. Výstraha před ním platí od pondělních tří hodin ráno do půlnoci z úterý na středu, a to pro části Vysočiny a Libereckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

[chooze:article;value:479938]

​"Možná jsou poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách," varuje ČHMÚ. Lidé by měli zejména na horách omezit túry a nevydávat se do hřebenových oblastí.

Podívejte se na velkou předpověď počasí do Vánoc:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.