Česko trápí nedostatek lékařů. Vzdělání by jim mohly proplácet pojišťovny

Na alarmující nedostatek dětských praktických lékařů upozorňují pediatři dlouhodobě. Počet absolventů vysokých škol nedokáže pokrýt počet těch, kteří odchází na penzi. Za dostupnost zdravotní péče odpovídají pojišťovny, a mají tak dostat možnost podílet se i na studiu budoucích lékařů.

Ministerstvo zdravotnictví k tomu aktuálně připravuje potřebnou legislativu, která by mohla být platná od roku 2025. "Znamenala by, že by mohly aktivně přispívat do fondů, které by sloužily následně k těm vzdělávacím místům, tak by samozřejmě mohly regulovat ty profese, u kterých vidí, že například mají problém s dostupností. Nejohroženější obor je pediatrie," sdělil náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

[chooze:article;value:514271]

Na jednoho dětského lékaře připadá i tisícovka pacientů, dětských lékařů je kolem 2 000. "Začali jsme jednat s ministerstvem zdravotnictví o možnosti spolufinancování následného, tedy potřebného, vzdělávání pediatrů," řekla mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Zájemci o profesi by prý byli, často se ale po studiích nedostanou k potřebným atestacím. Zhruba třetina těch, kteří vystudují medicínu, se do praxe v Česku vůbec nezapojí.

"Stává se, že pokud některý lékař třeba odejde na penzi, nový pediatr o uvolněné místo neprojeví zájem. VZP proto v takových lokalitách začala nabízet speciální bonusy," uvedla Plívová.

[chooze:article;value:513333]

Protože už teď se snaží zdravotní pojišťovny motivovat potenciální lékaře, pro další financování některé z nich nevidí důvod. "Tento krok, který má být nad rámec finančních možností systému veřejného zdravotního pojištění, nepovede ke zlepšení dostupnosti primární péče," řekla mluvčí Pojišťovny ministerstva vnitra ČR Jana Schillerová.

Podle dřívější analýzy pojišťovny ministerstva vnitra do roku 2027 odejdou do penze stovky pediatrů. A navíc má věkový průměr dětských lékařů do roku 2027 vzrůst na víc než 62 let, a to téměř ve všech krajích.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.