Česko ustrnulo v digitálním pravěku. Papírování přitom vyjde dost draho

Přístup k úředním záležitostem i přes mobil. Tak si Piráti ještě před několika lety představovali digitalizaci. Ale i po dvou letech, co jsou ve vládě a přímo pro ně navíc vzniklo i křeslo ministra pro digitalizaci, se realita při jednání s úřady nezměnila.

Pokud chcete třeba novou občanku, pas nebo řidičák, nezbývá vám nic jiného, než si vystát mnohdy i několikahodinovou frontu na úřadě. Štáb TV Nova vyrazil na pražský Vyšehrad. Krátce po 12 hodině tam čekalo na registr řidičů celkem 290 lidí. "Celkově mi přijde, že v dnešní době cokoliv, co není možné vyřídit přes internet, je prostě směšné," zhodnotila jedna z čekajících.

Fyzicky za úředníky musíte, i pokud se chcete registrovat na úřadu práce. A vaše přítomnost je až na několik výjimek nutná i při žádosti o dávky.

[chooze:article;value:509345]

Digitalizace se vyhýbá také školám. Žáci a jejich rodiče, pokud nemají datovou schránku, musí podávat přihlášky papírově poštou. A školy jim zase musí papírově odpovídat. To pro ně znamená vysoké částky. "Za pozvánky a za rozhodnutí o nepřijetí jsme vynaložili 138 tisíc korun na poštovném," okomentovala ředitelka gymnázia a předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

"Piráti si možná ukousli příliš velké sousto, když se sami přihlásili o oblast digitalizace. Do značné míry také podléhají tomu pomalému, línému tempu, které tady bylo nastaveno v minulých letech," shrnul politolog Lukáš Jelínek.

"Třeba v Dánsku nebo Estonsku najdete téměř dokonale zdigitalizovanou státní správu," připomněl IT expert Miloslav Lujka. "Mají to tu všechno podchycené digitálně. Nechodí se tu přepisovat auta, všechno uděláte během pěti minut z mobilu. Nejsou tu ani volby, to je zase online. Volí se z domova," popsal situaci v Dánsku Tomáš Nevrlý, který tam žije.

Česko ale pokulhává i ve srovnání s ostatními oblastmi Evropy. Například Chorvati používají elektronické občanky už od poloviny roku 2015. A už několik let je využívají také třeba v Bulharsku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.