Česko už nyní sužuje pořádné sucho. Takové tu dlouho nebylo, tvrdí odborníci

Tání, plné řeky a často i povodně. Takový byl každoroční jarní stav. Jenže letos nic takového zatím nehrozí. "Letošní zimní období bylo teplotně nadprůměrné. Chyběla nám sněhová pokrývka v nižších a středních výškách," sdělila v úterý meteoroložka Dagmar Honsová.

Chybějící sníh a málo srážek znamenají jarní sucho, jaké v Česku dlouho nebylo. Vodohospodáři už to zaznamenávají, a to jak u podzemních, tak i povrchových vod. Nejhorší situace je na jižní a východní Moravě.

[chooze:article;value:494808]

"V některých částech Zlínského a Jihomoravského kraje klesají hladiny na hodnoty podnormální. Na některých místech dokonce na silně podnormální," informoval mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. "Nejméně srážek spadlo v Jihomoravském kraji," dodala Honsová.

Koryto řeky Jihlavy bývá v tuto dobu plné. Letos však není. V některých řekách je přitom i méně než polovina vody, než je obvyklé. "Průtoky se pohybují v povodí Dyje mezi 30 a 60 procenty dlouhodobých měsíčních průtoků. V povodí Moravy mezi 20 a 60 procenty," uzavřel Chmelař.

Pomohlo by delší období dešťů, které by alespoň podzemní vody doplnily. Jenže podle dlouhodobých předpovědí nás v březnu i dubnu čeká období srážkově maximálně průměrné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.