Česko v plamenech. Hasiči bojovali s ohněm v několika krajích

[chooze:gallery;value:32346]

​Ve Středočeském kraji vyjížděli hasiči v sobotu před půl pátou odpoledne k celkem 28 požárům. Nejhorší byl ten u Benešova, kde hořela skládka suchých větví a pole, oheň pak přeskočil i na nedaleký remízek. Bylo nutné vyhlásit třetí stupeň požárního poplachu.

​Vysoká koncentrace požárů byla také v Plzeňském kraji. Oheň se objevil například v Letinách, Spáleném Poříčí a Střížovicích v okrese Plzeň-jih a Kbelanech v Plzni-sever. Rozsáhlý požár vypuknul kolem půl páté odpoledne na severním Plzeňsku na posečeném poli u obce Luhov. Podle hasičů tam živel spálil plochu asi 400 na 500 metrů.

​V Mrákotíně na Chrudimsku v Pardubickém kraji začalo hořet pole. Podle výpovědi traktoristy plamen chytnul od lišty kombajnu. Zasažený prostor má několik hektarů. Hasičům práci ztížila vysoká prašnost. Zemědělci se šíření ohně snaží předcházet zaoráváním pole. "Když je tam úroda, tak rozmixovat na hlínu, aby se to nepřeneslo," popsal jeden z traktoristů. Na video z výjezdu se můžete podívat pod titulkem článku.

[chooze:article;value:512291]

K 17:18 evidují hasiči v celém Česku 141 požárů. "Z toho přes 90 vzniklo v přírodním prostředí. Více než polovina všech dnešních požárů zasáhla polní nebo travní porosty, stohy nebo také posekaná strniště. Svědčí to o tom, že v okolním prostředí panuje opravdu velké sucho a požárů v přírodě přibývá. Lidé by proto měli být maximálně opatrní a vyvarovat se používání otevřeného ohně v přírodním prostředí," shrnula mluvčí hasičů Martina Götzová. Pro srovnání, za celý pátek vyjížděli hasiči ke 118 požárům, z toho bylo asi 60 v přírodě.

Výstraha před požáry platí pro celou Českou republiku až do odvolání. Pro většinu republiky je také vyhlášena výstraha před vysokými a velmi vysokými teplotami. Podrobnosti najdete v tomto článku na TN.cz.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.