Česko v pohotovosti! Kvůli návštěvě Zelenského šly do akce i elitní útvary

Ukrajinský prezident je v Praze. Že se chystá něco mimořádného, bylo na letišti vidět už kolem třetí hodiny odpoledne. Všude plno policistů, odstřelovači, pyrotechnici, přísné kontroly se samopaly.

Policie nasadila do akce desítky lidí, čtvrteční mimořádné opatření je pro ni letos asi největší. "Jedná se o mimořádně exponovanou osobu. A z toho důvodu ta opatření reflektují situaci," sdělil mluvčí Policejního prezidia ČR Ondřej Moravčík. Policisté měli na letišti i speciálně cvičené psy. Ti kontrolovali všechna přijíždějící vozidla.  

S návštěvami státníků mají české bezpečnostní složky i tajné služby bohaté zkušenosti. V minulosti se v Praze setkali americký prezident s ruským, v metropoli se konala i řada summitů. Naposledy šlo loni na podzim o setkání evropských lídrů. Ve čtvrtek je to ale něco jiného. "Je to nestandardní návštěva člověka ze země, která je ve válečném stavu," vysvětlil bezpečnostní analytik Milan Mikulecký.

[chooze:article;value:507324]

Čím méně lidí něco ví, tím lépe. Kdekdo z oblasti bezpečnostních složek šel ve čtvrtek do práce s tím, že se bude něco dít. Ale do poslední chvíle si mohl jen domýšlet, co přesně to bude.

Bezpečnostní opatření nemusí být třeba tak viditelná. Nelze ale pochybovat, že jsou mimořádná. Vše má přesně daný scénář. To platí jak pro samotný program, tak přesuny. "Je nějak chráněná ta kolona, jsou chráněné přístupové trasy, po kterých se osoba pohybuje," nastínil Mikulecký.

Každý státník má i svou ochranku. České bezpečnostní složky musí mít předem jasno, kdo přesně jsou lidé v jeho okolí. "Cizí mise výslovně potvrdí, že se jedná o člena příslušného bezpečnostního orgánu státu poskytujícího ozbrojenou ochranu chráněné osobě," informovalo ministerstvo zahraničí.

Vrásky na čele někdy svým ochráncům přidělají sami státníci, třeba když se vydají do davu lidí. Barack Obama to v Praze naštěstí odnesl jen pohlazením.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.