Česko v sevření bouře Linus. Hrozí vážné komplikace, varují meteorologové

Koncem týdne vtrhne do Česka nepříznivé počasí. Na svědomí ho bude mít bouře Linus, která se podle meteorologů formuje nad Atlantikem. Nad střední Evropu se má přesunout v pátek.

Letos poprvé se tak mají objevit sněhové vločky i na územích ve středních nadmořských výškách. "Očekáváme, že bude sněžit zhruba od 400 metrů nad mořem," řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:529487]

Sněhová pokrývka by tak mohla způsobit komplikace na cestách. Honsová proto radí dodržovat následující pravidla, která zvýší vaši bezpečnost při jízdě v zimních podmínkách:

​​Kromě přezutí na zimní kola byste neměli zapomenout na dostatek paliva, nabitou baterii a funkční chladič. Nutná je i nemrznoucí směs do ostřikovačů a přibalit byste pro jistotu měli i lopatu a sněhové řetězy.

[chooze:article;value:529368]

V zimě by se vám mohla hodit i teplá deka a teplý nápoj. Neřiďte ale v bundě, ta totiž snižuje pohyblivost a reakce. Před cestou si ověřte i to, že máte dostatečně nabitý mobilní telefon. Mráz totiž baterku vybíjí rychleji.

Podle meteorologů to ale vypadá, že navzdory prvotním předpokladům bouři nedoprovodí tak silný vítr. "Foukat bude čerstvý severozápadní vítr, na Českomoravské vrchovině pak s nárazy kolem 55 kilometrů v hodině. Dopady bouře tak budou cítit hlavně na silnicích," uzavřela Honsová.

Na začátku listopadu se Evropou prohnala bouře Ciarán. Zanechala za sebou obrovské škody:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.