Česko v sevření námrazy. Silnice blokují nehody, ČHMÚ vydal další výstrahu

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal kvůli námraze další výstrahu. Platí od pondělí 18. prosince od 20:00 do úterý do 10:00. Meteorologové očekávají, že se v těchto hodinách budou na části území tvořit mlhy, které mohou být i mrznoucí. 

"Nejčetnější budou na Moravě, kde se budou tvořit místy. Ojediněle je pak očekáváme i v Čechách, zejména v severních a severovýchodních," uvedli ve výstraze meteorologové. Při mlze se pak může na silnicích vytvářet námraza nebo jíní a způsobovat jejich kluzkost.

"Během úterního dopoledne se budou mlhy většinou rozpouštět, nejdéle se opět udrží na střední Moravě. Kluzkost vozovek může zejména v zastíněných lokalitách přetrvávat po většinu dne," dodal ČHMÚ.

Dopravní situace

​Námraza komplikuje v Česku dopravu už od nedělní noci. V Karlovarském kraji vyjížděly záchranné složky ke třem desítkám událostí spojených s počasím. "U všech došlo pouze k lehkým zraněním. Byly to spíš ťukance. Nejhorší situace byla na Chebsku, tam bylo nehod nejvíce," řekl pro TN.cz policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Ve Zlínském kraji policie eviduje pět nehod v souvislosti s počasím, také s lehkými zraněními. V Plzeňském kraji hasiči zasahovali od půlnoci do dopoledne u 11 dopravních nehod. Před 14:00 na namrzlé komunikaci mezi Planou a Vysokými Jamnými havarovalo osobní auto. Dvě osoby skončily se zraněními v péči záchranářů, uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

[chooze:article;value:533458]

Podobná je situace i v Jihomoravském kraji. ​"Od půlnoci do 10:00 došlo ke čtyřem nehodám se zraněním, dvacet bylo bez zranění. Evidujeme pět srážek se zvěří a šest událostí," uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek s tím, že s počasím souvisí většina nehod. Mlha se netvořila v celém kraji, ale jen v některých regionech, například na Vyškovsku, Znojemsku nebo Kuřimsku.

O počasí v tomto týdnu a o Vánocích mluvila na TN Live meteoroložka Dagmar Honsová:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.