Česko v sevření silných mrazů. Bude jen pod nulou, varují meteorologové

Druhý týden roku 2024 bude podle meteorologů velmi mrazivý. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu tak po většinu týdne nevystoupá rtuť teploměru nad nulu. Může za to ledový vzduch proudící z Arktidy.

V pondělí by se měly denní teploty pohybovat mezi -7 a -3 °C. Na Moravě a ve Slezsku pak má místy foukat silný vítr s nárazy přes 65 km/h. "Kvůli větru a ležícímu prachovému sněhu se tam místy u mohou tvořit sněhové jazyky, v Jeseníkách i závěje," varují meteorologové.

Na trati Suchdol nad Odrou –⁠ Budišov nad Budišovkou se kvůli počasí zastavila vlaková doprava. Koleje u Vítkova tam zavál sníh. "Provoz na železnici je zastaven. Správa železnic pracuje na obnovení provozu na trati. Vlaky jsou nahrazeny autobusem," informují České dráhy na síti X.

Nejchladněji by ale mělo být až v noci na úterý, kdy můžou teploty v noci dosáhnout až -17 °C, přes den pak má být nejčastěji mezí -9 a -4 °C. Podle ČHMÚ za to bude moci roztrhání oblačnosti, která má během pondělí pomáhat držet teploty o něco málo výš.

[chooze:article;value:536148]

"Máme před sebou nechladnější lednový týden. V mrazových kotlinách, jako je Kvilda-Perla nebo Jizerka, mohou teploty klesat až k -25 °C. Nečekáme ale překonání nějakých teplotních rekordů. Takto chladno bylo například v únoru 2018," říká pak meteoroložka TV Nova Dagmar Honsová.

"Hlavně na Moravě a ve Slezsku bude foukat čerstvý vítr, což bude znamenat výrazně nižší pocitové teploty. Ty můžou být až o 10 stupňů nižší než ty skutečné. Lidé by se proto měli před mrazem chránit – používat čepice a rukavice a nezdržovat se dlouho ve venkovních prostorách," varuje.

[chooze:article;value:536033]

Během týdne se pak má postupně oteplovat. Teploty ale budou růst opravdu jen velmi pozvolna. V noci na středu se silný mráz může objevit na většině území, kromě části středních a západních Čech. Může být až -13 °C, přes den pak v maximech -5 až -1 stupňů. Ve čtvrtek meteorologové předpovídají teploty přibližně o stupeň vyšší. V noci ale bude silný mráz jen místy, hlavně v jižních Čechách, na Vysočině a v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Teprve v pátek by se mohly teploty v některých oblastech vyšplhat lehce nad nulu. Během víkendu by se v noci měly držet mezi -3 až -8 °C, ve dne se pak vyšplhají maximálně na +2 stupně, na horách by ale mělo mrznout dál. Zvláště pro lyžaře je pak pozitivní zprávou to, že právě závěrem týdne má nad Česko zamířit vlhčí vzduch, který s sebou přinese i sněžení.

Vše může být ale ještě trochu jinak. Podle meteorologických modelů totiž může Českou republiku na konci týdne zasáhnout další výběžek ledového arktického vzduchu. Zatím to sice vypadá, že bude nejvýraznější nad východní Evropou, odborníci ale nevylučují že se částečně může dostat i nad Česko.

Podmínky na horách se zlepšují. Lyžařům přejí mrazivé teploty:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.