Moderní bydlení

Česko v slzách: Zemřel slavný spisovatel a scenárista. Proslavil i Šafránkovou

Po dlouhé nemoci zemřel autor několika uměleckých publikací Aleš Fuchs. O jeho smrti informovala redaktorka webu Divadelní noviny Jana Soprová. Na kontě měl hned několik dramatických titulů včetně her Noční eskorta nebo Válka skončí zítra a scénáře k řadě filmů.

Fuchs získal doktorát z filozofie na bratislavské univerzitě a od 50. let hojně přispíval do mnoha českých a slovenských periodik, jako byl Hlas ľudu, Lidová demokracie nebo Divadelní a filmové noviny. V roce 1957 založil revue Film a divadlo.

[chooze:article;value:551031]

Velmi aktivní byl i v šedesátých letech, kdy během pražského jara stál u zrodu týdeníku Zítřek. Ten však v roce 1969 zakázali. Poté se Fuchs věnoval tvorbě scénářů k několika televizním filmům. V mnoha případech však musel pracovat pod pseudonymem.

Z jeho pera vznikl snímek Modrý vrabec, kde si zahrála Libuše Šafránková a Jana Paulová. Byl tak u zrodu jedné z největších hvězd českého filmu, pro Šafránkovou to byla teprve čtvrtá velká role. V osmdesátých letech přispíval do periodika Scéna a stal se šéfredaktorem čtvrtletníku Dramatické umění. Jenže ty po likvidaci Svazu českých dramatických umělců přestaly fungovat. 

[chooze:article;value:550814]

Fuchs následně publikoval v newyorském Československém týdeníku o politickém a společenském vývoji v Československu. Aktivně pracoval do velmi pokročilého věku, na sklonku kariéry připravoval například publikaci o Adině Mandlové.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.