Česko vloni zasáhl enormní počet bouřek. Nebezpečných jevů bude přibývat

V loňském roce bylo počasí v Česku mnohem více proměnlivé a častěji se objevovaly nebezpečné jevy jako bouřky, krupobití nebo vichřice. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) loni vydal rekordních 275 výstrah, a zaznamenal tedy obrovský nárůst v porovnání s rokem 2021. Obvykle šlo o výstrahy s nízkým stupněm nebezpečí, ale v letních měsících se mnohdy objevilo i varování s extrémním stupněm nebezpečí.

Češi by si na proměnlivé počasí měli zvyknout. Podle meteorologů bude výstrah a nebezpečných jevů přibývat i v dalších letech. "Můžeme mluvit o klimatických změnách, jejichž závěry stále hovoří o tom, že počet nebezpečných meteorologických jevů bude narůstat," řekla TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:492439]

Přestože nás loni postihly mrazy i sněhové bouře, v příštích letech budou hlavním strašákem letní měsíce. "V letním období budou přicházet intenzivní bouřky, přívalové deště a další nebezpečné jevy jako krupobití a povodňové stavy," upozornila Honsová na rizika v příštích letech.

Vysvětlila zároveň, proč bylo loni počasí tak divoké. "Byly totiž příhodné podmínky pro to, aby vznikaly bouřky. Počasí bylo málo stabilní, například na rozdíl od roku 2018, kdy se po většinu léta nad Českem rozprostírala oblast vysokého tlaku vzduchu, a tak výstražné informace varovaly hlavně před enormně vysokými teplotami a vlnami veder," řekla Dagmar Honsová. "Kdežto loni přes naše území přecházely v rychlém sledu jednotlivé frontální systémy, které podporovaly vznik bouřek," dodala. 

[chooze:article;value:492234]

I přes mnohdy nepříznivé změny klimatu meteorologové slaví úspěch. Podařilo se jim totiž přicházející jevy často předpovědět, a tak přes 80 procent výstrah bylo úspěšných. Když tomu bylo naopak, obvykle ČHMÚ situaci podcenil.

Nebezpečná ledovka. Na Česko udeří silné mrazy. Podívejte se na video (16/2/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.