Česko vyráží do boje proti obezitě. Úřady představily novou kampaň

Nedostatek času, únava nebo málo motivace. To jsou hlavní důvody, proč lidé pravidelně nesportují. U obézních lidí pak může hrát roli i stud.

"Pro mě byl černou můrou výmyk. Prostě jsem to neudělala, nezvedla jsem se. Začala jsem si uvědomovat, že oproti ostatním mám nějaká kila navíc," svěřila se Michaela Knížová, pacientka, která se léčí s obezitou.

[chooze:article;value:544234]

"Je prokázáno, že pro obézní, zejména ženy, je nevhodné plavání, protože se musejí svlékat do plavek," prozradila vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá.

Motivovat lidi ke sportu se snaží kampaň Aktivní září. Podle odborníků je totiž pohyb prevencí proti celé řadě civilizačních onemocnění, včetně obezity. Součástí kampaně je také evropský týden sportu a dny otevřených dveří fitness center a dalších sportovišť. Ty svoje dveře otevírají úplně zdarma, a lidé si tak můžou přijít vyzkoušet jakoukoli sportovní aktivitu.

Lidem s nadváhou nebo obezitou by měl s výběrem sportu poradit odborník, aby si při hubnutí zbytečně nezatěžovali klouby nebo dýchací soustavu. Tím nejpřirozenějším pohybem zůstává obyčejná chůze.

[chooze:article;value:535096]

Lidé ale mají možnost se sportem začít i mimo Aktivní září. Od zdravotních pojišťoven mohou na sportovní aktivity získat až tisíc korun. Dětem pojišťovny přispívají také na plavecký nebo lyžařský výcvik.

"V případě těch nejmenších, to znamená miminek do jednoho roku věku, může být příspěvek použit například na vaničkování nebo plavání kojenců," informovala Viktorie Plívová, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny. "V seniorním věku naši klienti příspěvek možná využijí i na různé turistické oddíly, do Sokola a podobně," dodala.

V rámci kampaně Aktivní září pořádají některá města i sportovní festivaly, kde si budou moci lidé zdarma vyzkoušet různé typy sportů. Zapojí se například Kladno, Dobříš nebo Louny

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.