Česko z EU dostává víc, než dává. Na dopravní infrastruktuře to ale vidět není

Česko z Unie stále dostává víc peněz, než jí posílá. Nejvíc peněz z evropských fondů čerpala ČR na dopravu, tedy na rekonstrukci železničních stanic, nové železniční koridory nebo nové dálnice. "Na dopravu bylo v České republice z fondů Evropské unie k dispozici přes 10 miliard eur, to je více než 260 miliard korun," řekla projektová manažerka Asociace pro mezinárodní otázky Vendula Kazlauskas.

Přesto u nás ale chybí řada zásadních staveb, doprava na silnicích i železnici přitom dál houstne a někde kapacity už přestávají stačit. "K té výstavbě dálnic a železnic nepřistupujeme tak rychle, jak bychom mohli," uvedla výzkumná pracovnice Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Rebeka Hengalová.

"Ty procesy jsou u nás extrémně zdlouhavé, a to nejde jenom o silnice, ale i o klasické stavební řízení," postěžoval si hlavní analytik projektu Evropa v datech Tomáš Odstrčil.

[chooze:article;value:548778]

Ostatně to už Česku vytklo i unijní vedení. "Stále chybí třeba spojení mezi Prahou a Vídní, mezi Prahou a Varšavou," upozornila Kazlauskas. Třeba na polské straně přitom dálnice už stojí.

Doprava je jedním ze základních kamenů evropské integrace. Díky rychlému dopravnímu spojení se některým evropským zemím podařilo vytáhnout výš hospodářsky slabší regiony. To je v Česku ale v nedohlednu a chybějící moderní infrastruktura se podepisuje třeba na odlivu lidí z Karlovarského kraje. A to je přitom v tuzemsku jedna z nejhustších železničních a silničních sítí v Evropě.

"Pokud prostě potřebujeme opravovat nebo modernizovat tu železniční síť, je to náročné jak časově, tak finančně, a je to vlastně i jeden z důvodů, proč u nás stále ještě nefungují vysokorychlostní tratě," dodal Odstrčil.

[chooze:article;value:530359]

"Pokud k nám míří fondy, tak se rozmělní mezi celou řadu malých lokálních sítí, a nedaří se nám to směřovat do těch hlavních," Kazlauskas. To by se teď ale mělo změnit, protože už nebude možné využívat evropské peníze třeba na silnice třetí třídy.

Evropské finance jdou i do městské dopravy. "Důležitá je i součást udržitelné mobility, kde se zase soustředíme na výstavbu tramvajových tratí, elektrifikaci a tak podobně," řekl Odstrčil.

Peníze, které rozděluje Brusel, jdou i na rozvoj letišť nebo takzvaných čistých paliv, jako je třeba vodík. Dopravní politika Evropské unie se zabývá ale také třeba právy cestujících. Díky evropské legislativě mají nárok na kompenzace třeba při zpoždění letu nebo ztrátě zavazadel. Evropská unie dotuje třeba také bezplatné jízdenky pro mladé.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.