Česko zablokovalo unijní výzvu o míru na Blízkém východě. Evropa není jednotná

Podpora Izraele dál vráží klín mezi státy evropské sedmadvacítky. Podle českého ministerstva zahraničí měla být výzva k příměří na úkor Izraele.

"Z pohledu České republiky to prohlášení bylo nevyvážené. Chybělo v něm upozornění, že Hizballáh je nadále v blízkosti izraelských hranic a že stále ohrožuje civilisty," říká Jiří Kozák (ODS), náměstek ministra zahraničí.

[chooze:article;value:576599]

​"Ze strany České republiky toto není překvapivý krok. Tohle není první rozhodnutí, které by takto zablokovala nebo donutila Evropskou unii něco pozměnit," upozorňuje historička Eva Taterová.

Praha plně stojí za Izraelem. Evropské státy teď kvůli vyostření situace na Blízkém východě posilují domácí bezpečnost. V Česku byla bezpečnostní opatření zvýšena v sobotu, a to v reakci na smrt šéfa Hizballáhu.

Vláda také počítá s možnou evakuací Čechů z Blízkého východu. "Jsme s panem ministrem zahraničních věcí Lipavským (nestr., pozn. red.) připraveni zajišťovat a kooperovat případně nějaké humanitární lety," vysvětluje ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Na Blízkém východě jsou totiž stále stovky Čechů. Podle českých úřadů mají využívat cestovatelskou aplikaci Drozd.

"Byli jsme připraveni na to, že ten útok nastane. Většina izraelských bytů nebo domů má protiletecký kryt. Takže jsme se zdržovali v blízkosti toho protileteckého krytu," popisuje krušné okamžiky zástupce velvyslankyně v Izraeli Cyril Bumbálek.

"V Drozdu máme registrováno 104 Čechů pro Izrael a v Libanonu jich je sto. A zhruba dvacítka je v Íránu," upřesňuje náměstek Kozák. Právě Írán by měli podle ministerstva Češi urychleně opustit kvůli hrozící odvetě ze strany Izraele.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.