Česko zasáhla druhá vlna chřipky. Přijde jednou za několik let, tvrdí epidemiolog

V Česku za poslední týden vzrostl počet pacientů s respiračními infekcemi. Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je v zemi aktuálně 1 412 nemocných na 100 tisíc obyvatel.

"To, že letos trvá období zvýšené nemocnosti respiračními infekcemi relativně dlouho, lze připsat předchozím dvěma pandemickým rokům s řadou hygienických opatření. Nyní se populace znovu postupně promořuje. Lze očekávat, že chřipka tady s námi ještě minimálně několik týdnů bude, s nastupujícím jarem by postupně mělo dojít k poklesu," uvedl vedoucí oddělení epidemiologie inspekčních nemocí SZÚ Jan Kynčl.

[chooze:article;value:492241]

Nemocných přibylo ve všech věkových kategoriích s výjimkou dětí do pěti let. Největší nemocnost je stále v Pardubickém a Jihomoravském kraji.

Počet případů chřipky se zvýšil dokonce o více než 12 %. Vyplývá to z hlášení krajských hygienických stanic. Od začátku chřipkové sezony, která odstartovala v loňském roce, bylo nahlášeno 287 nemocných se závažným průběhem chřipky, kteří byli hospitalizováni na jednotkách intenzivní péče. 100 z nich zemřelo.

Podle odborníků je důvodem nárůstu nemocných šíření druhého typu chřipky. "Z hlediska dynamiky v rámci sezony sice klesá výskyt chřipky typu A, zvyšuje se však cirkulace virů chřipky typu B. S tím souvisí i mírný vzestup nemocnosti v ČR," vysvětlil Kynčl.

Česko se tak potýká s další vlnou chřipky. "Na aktuální výskyt chřipky typu B lze nahlížet jako na tzv. druhou vlnu chřipky, která obvykle přichází jednou za několik let v návaznosti na normální chřipkovou epidemii. Někdy naváže s odstupem, někdy do ní rovnou přejde, což odpovídá letošní situaci. Tento vývoj je normální, není to nic nečekaného. Situaci lze nadále ještě považovat za regionální epidemická ohniska respiračních onemocnění," uzavřel Kynčl.

Z koronaviru je běžná nemoc. Více se dozvíte v následující reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.