Česko zasáhlo zemětřesení. Cítili jsme dunění a otřesy, popisují lidé

​Zemětřesení se podle Evropského středomořského seismologického centra objevilo v Jihočeském kraji kolem 11:41. Starostové z okolních obcí informovali TV Nova, že u nich byly cítit otřesy, šlo slyšet dunění a třásly se domy. Zemětřesení pocítili lidé i na Strakonicku a Táborsku.

"Bylo pocítěno v širokém okolí až po Šumavu. Hloubku odhadujeme na 18 km," napsal ČHMÚ na síti X. Magnitudo zemětřesení podle něj dosáhlo 3,9 a vzniklo u Mirotic.

"Můžeme to potvrdit, aktuálně pracujeme na přesnější lokalizaci. Ohnisko bylo nedaleko Blatné. Pocítili to lidé na Strakonicku, Písecku, a dokonce i v Jihlavě," uvedl vedoucí Ústavu fyziky Země z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Petr Špaček.

[chooze:article;value:543009]

​"Pro tuto lokalitu se jedná o významnou událost. To, že by přišlo něco silnějšího, se nedá nikdy vyloučit, ale pravděpodobné to není. Můžou přijít dotřesy, ale nemusí být ani cítit," doplnil Špaček.

Zemětřesení cítili i v Rabí nedaleko Horažďovic. "Niveloval jsem podlahu laserem a bylo vidět, jak se mi rozklepal," uvedl pro TN.cz starosta města Miroslav Kraucher (nez.). "Soused říkal, že se mu rozklepala pračka," dodal.

O otřesech psali i čtenáři TN.cz na facebooku. "Ano, velice silné, dlouhé dunění, drnčely tabulky v oknech," napsala čtenářka z Neveklovska. "Kolem 11:40 se nám otřásl celý barák, až skleničky cinkly," popsala další ze Strakonic.

Slovensko zasáhlo zemětřesení. Lidé se museli evakuovat, jsou i zranění (10/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.