Česko zasáhne nejteplejší srpnový víkend. Teploměry naměří až 34 °C

Konec pracovního týdne se ponese ve znamení silných bouřek. Na některých místech Česka hrozí krupobití a přívalové srážky o intenzitě až kolem 40 mm.

Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno. Odpoledne se mohou místy objevit přeháňky nebo silné bouřky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 14 až 20 °C, odpolední pak mezi 26 a 31 °C.

Obloha v pátek bude polojasná až oblačná. Místy se objeví přeháňky a ojediněle i silné bouřky. Ranní teploty vyšplhají na 14 až 18 °C, odpolední na 27 až 32 °C.

O víkendu budou mít tropické teploty zelenou. V sobotu bude polojasno, přeháňky a bouřky se objeví jen ojediněle. Ranní teploty 15 až 19 °C, odpolední pak 28 až 33 °C.

Ojediněle se přeháňky a bouřky mohou objevit i v neděli. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 16 až 20 °C, odpolední 30 až 34 °C, na západě bude kolem 28 °C.

Tropické léto bude pokračovat i dál. V polovině nového týdne se nejvyšší odpolední teploty budou pohybovat mezi 28 až 32 °C.

Tropické teploty jsou pro tělo zátěží

Tropické teploty představují pro naše tělo zátěž. Ohrožené jsou zejména starší generace, kardiaci, astmatici, chronicky nemocní a malé děti. Ale jakmile trvají topické teploty dlouho, zpozornět by měli všichni.

Při horkých dnech hrozí zejména nebezpečí úpalu, který vzniká jako reakce organismu vystaveného nadměrnému teplu. Ještě více nebezpečný bývá úžeh, při kterém dochází k přehřátí mozku po dlouhém vystavení na slunečním záření.

Při vlně tropů by se proto mělo dodržovat několik pravidel:

  1. Chránit se před nadměrným horkem
  2. Dostatečný přísun tekutin
  3. Zdržovat se ve stínu
  4. Omezit fyzicky náročnou práci
  5. Zvýšit příjem ovoce, zeleniny a vlákniny

Do Česka se vrátilo léto. Děti si vysoké teploty užívají, některým lidem ale znepříjemňují život v práci:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.