Česko zasáhnou extrémní teploty. Je to naprosto bezprecedentní, tvrdí ČHMÚ

[chooze:gallery;value:35425]

Nedělní teploty přepisovaly rekordy a více než polovina měřicích stanic zaznamenávala takzvaný letní den. Ten nastává ve chvíli, kdy je maximální teplota 25 °C nebo vyšší. A mimořádně teplé má být podle předpovědi i pondělí. "Včera na třech stanicích byla překročena tropická hodnota 30 °C a i dnes nás čeká mimořádně teplý den," informoval ČHMÚ na sociální síti X v pondělí ráno.

Pondělní maximální teploty by ale podle meteorologů částečně mohl ovlivnit prach ze Sahary, který se na území Česka vrací po týdnu. "Teploty dnes ale bude ovlivňovat saharský prach, který se nachází aktuálně nad Čechami (na snímku družice MSG níže je to všude tam, kde je vidět růžová barva)," upozornili odborníci na sociální síti X.

Už ráno bylo podle nich ve výšce 1,5 km nad zemí naměřeno nad Prahou 18 stupňů. "To je naprosto bezprecedentní teplota, kterou máme běžně u nás v červnu a červenci při vlně veder. V těchto chvílích je vzduchová hmota nad naším územím tedy zatím nejteplejší za celou nadprůměrně teplou epizodu," uvádí ČHMÚ. 

Saharský prach 

Prach ze Sahary může mírně ovlivnit nejen maximální teploty, ale také množství oblačnosti. "I tak není ale dnes vyloučeno výjimečně opětovné dosažení nebo překročení 30 °C, a to zejména odpoledne, kdy by mělo být i méně oblačnosti," uvedli metrologové.

[chooze:article;value:549015]

"Tentokrát je prach ve vyšších vrstvách atmosféry a přízemní koncentrace naštěstí ovlivňuje jen nepatrně," vysvětlil ČHMÚ.  

Vysoké teploty ale nevydrží dlouho. K Česku se totiž blíží studená fronta, která by měla zažít ovlivňovat počasí v úterý večer. Citelně se pak ochladí ve středu, kdy by podle meteorologů měly teploty na celém území klesnout o více než 10 °C. Studená fronta prý s sebou navíc přinese déšť a bouřky. 

"Velmi teplé jihozápadní proudění ukončí přechod vlnící se studené fronty, která počasí u nás začne od západu ovlivňovat v úterý večer od západu. Přinese bouřky a na většinu území déšť a přeháňky. A ve středu se citelně ochladí – na celém území o více než 10 °C," dodala meteoroložka Dagmar Honsová.

Česko zažilo letošní první tropický den, teploty překonaly i Španělsko:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.