Česko zasáhnou tropická vedra. Teploty se mohou vyšplhat i ke 30 °C

Na Česko se valí pořádný teplotní skok. Už o víkendu k nám totiž dorazí velmi teplý vzduch od jihu, který vystřelí rtutě teploměrů napříč republikou do letních hodnot. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) si tepla užijeme i na začátku příštího týdne.

V sobotu se mají nejvyšší denní teploty pohybovat mezi 21 až 25 °C, v neděli mezi 22 až 26 °C a v Čechách se má teplota vyšplhat dokonce až na 28 °C. Podobně by na tom měl být i začátek příštího týdne. "Při příhodných podmínkách nelze v nějakém dni vyloučit ani výjimečné překonání 30 °C," uvádí ČHMÚ.

[chooze:article;value:549078]

Meteorologové tak předpokládají, že by po celé čtyři dny mohly padat teplotní rekordy. Takové hodnoty jsou totiž pro začátek dubna naprostým extrémem. Očekávané teploty jsou o 15 až 18 °C vyšší, než jaké jsou v tomto období typické.

"Současně není vyloučena možnost překonání 1. tropického dne v roce, který byl historicky naměřen nejdříve 17. dubna v roce 1934 ve Vlašimi, kde bylo naměřeno rovných 30,0 °C," připomíná ČHMÚ. Pokud by takový rekord padl, byl by tento extrém překonán o téměř 10 dní dříve.

O to, v jaké míře se budou přepisovat historické tabulky, rozhodne ale i další faktor – prach ze Sahary. "O množství těchto částic v atmosféře, a zejména o tom, jestli se opět dostanou v tak velké koncentraci k zemi, rozhodnou konkrétní meteorologické podmínky," uzavírají meteorologové.

O horkém počasí mluvila na TN Live meteoroložka Dagmar Honsová:

 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.