Česko zasype prach ze Sahary! Teploty může pořádně srazit dolů

"Dnešní počasí opět ovlivní saharský prach. Ten se k nám dostává od jihozápadu původně až ze severozápadních oblastí Sahary. Tentokrát se nachází ve vysoké a střední oblačnosti, která je výrazně rozsáhlejší a mohutnější, než odhadovaly numerické modely," informoval v neděli na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Prach tak bude tlumit sluneční paprsky. "V ranních hodinách mělo v Plzni panovat jasno, ve skutečnosti se ale od jihozápadu již částečně zatahuje vysokou a střední oblačností," popsali meteorologové.

https://twitter.com/CHMUCHMI/status/1784443530775011723

To tak může mít značný vliv i na teploty. Přes den odborníci původně očekávali, že rtutě teploměrů vyšplhají až na 24 °C. "Přítomnost prachu v oblačnosti může ovlivnit (snížit) dnešní maximální teploty," upozornili meteorologové.

Lidé se však výraznějšího ochlazení nemusí obávat. Až do středy k nám má proudit teplý vzduch od jihu. Obloha bude jasná až polojasná a teploty přes den se mohou dostat až na 27 °C. Přes noc se pak mají v minimech pohybovat kolem 10 °C.

[chooze:article;value:552278]

"Od čtvrtka bude počasí u nás ovlivňovat tlaková níže postupující přes Alpy k východu," doplnili odborníci. Počítat tak už musíme s přeháňkami, a dokonce i bouřkami. Denní teploty budou v daném období mezi 17 až 24 °C.

Teploty pod bodem mrazu v posledních dnech leckde zničily úrodu. Více se dozvíte v následující reportáži (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.