Česko zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem, chce bojovat proti migraci

Namátkové kontroly zavádí Česko kvůli vzrůstajícímu počtu nelegálních migrantů, kteří proudí do Evropské unie, oznámil v úterý ráno premiér Petr Fiala (ODS) na sociální síti. Podle ministra vnitra Rakušana by měly být namátkové po celé délce hranic a budou od středeční půlnoci zatím platit deset dní. "Případné prodloužení bude záležet na aktuální situaci," napsal

"Díky kontrolám budeme schopni ještě lépe zajišťovat bezpečnost našich občanů. Aktivně bojujeme především proti převaděčům a obchodníkům s lidským neštěstím," zdůraznil Fiala. 

Současně s oznámením české vlády zavedlo na deset dní kontroly na hranicích se Slovenskem také Polsko, informuje web televize Polsat News. "Namátkové kontroly na slovenských hranicích nám pomohou s efektivním bojem proti skupinám převaděčů. Opatření je dočasné a přistupujeme k němu v úzké koordinaci s Polskem, které zavádí obdobné kontroly jako Česká republika," vysvětlil český ministr vnitra Rakušan. 

O spolupráci se sousedními státy při zavádění kontrol v pondělí mluvil i polský ministr vnitra Mariusz Kamiński. "Naše společná akce musí být účinná a balkánská trasa, jejíž jedna z větví vede přes Polsko, díky tomu bude účinně zablokována," řekl. Později se ke kroku Česka a Polska přidalo Rakousko, které rovněž po celých svých hranicích zavádí od středeční půlnoci namátkové kontroly. Rakouský ministr vnitra Gerhard Karner sdělil, že také na jejich hranicích budou opatření zatím platit na dalších deset dní. 

[chooze:article;value:524155]

Podle ministerstva vnitra budou lidé stále moci překračovat hranice kdekoliv, měli by být ale připraveni na kontrolu pasů nebo občanek. "Hranici je možné překračovat kdekoliv, nejenom na vybraných hraničních přechodech. Upozorňujeme, že občané k překročení hranice potřebují platný pas nebo občanský průkaz. Doporučujeme, aby měly osoby pohybující se v blízkosti státní hranice u sebe platné doklady," sdělila mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová.

Celníci a policisté budou podle vnitra namátkově kontrolovat na celkem 27 hraničních přechodech. "Z toho sedmnácti silničních, sedmi železničních a třech říčních," dodala mluvčí. 

Slovenský premiér chce reagovat

Slovenský premiér Ľudovít Ódor v reakci na zavedení kontrol zmínil, že migrace by se měla řešit hlavně na vnějších hranicích Evropské unie. "Jakmile některá země začne více chránit své hranice, bude to mít kaskádový efekt. Všichni za to budeme platit peníze a výsledek bude velmi nejasný," cituje jeho slova deník SME.

Krok dvou sousedních zemí Ódor považuje za součást předvolební kampaně. Zmínil, že Slovensko plánuje na zavedení kontrol ve středu zareagovat. Neupřesnil ale jakým způsobem. "V tomto případě proces odstartovalo Polsko, které je v předvolebním období, a následovala Česká republika. Na jednání vlády ve středu na to zareaguje i Slovenská republika," řekl premiér úřednické vlády. 

Problém pro pendlery a turisty. Německo zavedlo zesílené kontroly na hranicích (9/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.