Česko zavedlo bezpečnostní opatření, oznámil premiér Fiala

"Bezpečnost občanů nepodceňujeme, problémům se snažíme předcházet, proto jsme také přistoupili k sadě preventivních opatření, která chrání rizikové objekty a rizikové akce," uvedl Fiala. Upozornil ale, že Česku žádné nebezpečí teroristických útoků nehrozí.

Dalším tématem jednání rady byla nelegální migrace. "Postupujeme tak, abychom zabránili vstupu nelegálních migrantů na naše území. Počty migrantů, ačkoliv rostou, jsou stále nižší než v předcházejícím roce," řekl také Fiala. "Odmítáme jakoukoliv formu povinného přerozdělování migrantů v Evropě," dodal.

Podle aktuálních dat, která prezentoval policejní prezident Martin Vondrášek, k 15. říjnu policisté zadrželi necelé čtyři tisíce ilegálních migrantů, loni to bylo ke stejnému datu asi 16 tisíc. Minulý týden bylo zachyceno v Maďarsku přes 4 000 nelegálních migrantů, 2 700 v Rakousku, 1 700 na Slovensku a 570 v České republice.

[chooze:article;value:526284]

​"Snažíme se v rámci mezinárodní policejní spolupráce získat co nejvíce informací k převaděčům, převaděčské struktuře a k registračním značkám vozidel. Myslím, že se nám to daří. Loni jsme zadrželi 248 převaděčů, letos, při podstatně nižší migraci, to bylo k 18. říjnu 341 převaděčů," řekl Vondrášek.

Ve čtvrtek jednal také sněmovní výbor pro bezpečnost. Ten schválil usnesení, kterým vyzývá Evropskou komisi prostřednictvím české vlády, aby okamžitě pozastavila financování programů z evropských fondů na území Pásma Gazy a nechala je přezkoumat.

Podívejte se na tiskovou konferenci po jednání Bezpečnostní rady:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.